Στην τελική ευθεία βρίσκεται το κλείσιμο της συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΗ και του γερμανικού κολοσσού RWE για τη συνεργασία στον τομέα των ΑΠΕ. Έτσι, τις επόμενες ημέρες η επιδιωκόμενη συμφωνία της ΔΕΗ με την RWE θα λάβει την έγκριση της ΔΕΗ, σύμφωνα με όσα είπε, χθες, στην ψηφιακή πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στο MoU της ΔΕΗ με την RWE για κοινές επενδύσεις

Το μνημόνιο υπεγράφη, πέρυσι τον Μάρτιο, στο Βερολίνο, στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ - Όραμα και Ευκαιρίες Επενδύσεων παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Μάλιστα, βάσει του μνημονίου κατανόησης, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προβλέπεται να εισφέρει φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος έως 1GW, ενώ από την πλευρά της η RWE θα εισφέρει και εκείνη πρότζεκτ έως 1GW.

Άδ. Γεωργιάδης: Υλοποίηση στον ταχύτερο δυνατό χρόνο

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, στόχος της ΔΕΗ και της RWE είναι η εμβληματική αυτή επένδυση να υλοποιηθεί στον ταχύτερο δυνατό χρόνο και πρόσθεσε ότι αποτελεί μία από τις δύο μεγαλύτερες «πράσινες» επενδύσεις στη χώρα με «άρωμα» Γερμανίας. Ως δεύτερη ανέφερε την πιλοτική επένδυση της Volkswagen στον χώρο της ηλεκτροκίνησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αστυπάλαια.

Σχολιάζοντας τα της οικονομίας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπογράμμισε ότι το 2020 η Ελλάδα βελτίωσε κατά 13 θέσεις την κατάταξή της σε ό,τι αφορά την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αφού ανέβηκε στην 6η από τη 19η θέση, ενώ για την απορρόφηση των κονδυλίων σχετικά με την αντιμετώπιση του Covid-19 κατατάχθηκε στην 1η και τη 2η θέση στα δύο βασικά κοινοτικά ταμεία.

Ο υπουργός στάθηκε επίσης στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι το 2020 η ύφεση που θα παρουσιάσει η Ελλάδα δεν θα είναι μακριά από τον μέσο όρο της Ε.Ε., διότι η χώρα εφάρμοσε ταχύτατα όλα τα αναγκαία μέτρα στήριξης. Για το 2021 εκτίμησε ότι το κλίμα στην οικονομία θα αρχίσει να αλλάζει ήδη από το β’ τρίμηνο, ενώ το γ’ τρίμηνο θα εμφανίσει σημαντική ανάπτυξη, χάρη και στην ταχύτατη αλλά και με μεγάλη περίσκεψη και αποτελεσματικότητα χρήση των κοινοτικών ενισχύσεων.

Αn. Pinkwart: Σημαντικός εταίρος μας η Ελλάδα

Η βιώσιμη μετάβαση της οικονομίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της διεθνούς συνεργασίας και του διασυνοριακού ανταγωνισμού κι η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος για τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας, Καινοτομίας, Ψηφιοποίησης και Ενέργειας του κρατιδίου της Γερμανίας Prof. Dr. Αndreas Pinkwart, τοποθετούμενος, χθες, ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του Ελληνογερμανικού.

Ο Prof. Dr. Αndreas Pinkwart στάθηκε στη σημασία και την αξία των διεθνών συνεργασιών για την ενεργειακή και τεχνολογική μετάβαση, χαρακτηρίζοντας τις διακρατικές συνέργειες «κλειδί» για την επίτευξη των «πράσινων» στόχων. «Συνεργαζόμενοι στενά, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η Πράσινη Συμφωνία θα γίνει επιτυχία και πρότυπο για άλλες περιοχές του κόσμου», ανέφερε, επισημαίνοντας τον στόχο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας να είναι ουδέτερη κλιματικά έως το 2050.

Στον χαιρετισμό του, ο πρέσβης δρ. Ερνστ Ράιχελ εξήρε τις δυναμικές και στενές εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ η γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ, Μαρία Παπακωνσταντίνου, υπογράμμισε ότι «η παρουσία του υπουργού Οικονομάς, Καινοτομίας, Ψηφιοποίησης και Ενέργειας της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, καθηγητή κ. Andreas Pinkwart ανοίγει και ένα νέο κεφάλαιο για εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του πολυπληθέστερου και πολύ δυναμικού γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός, στον χαιρετισμό του, έδωσε έμφαση στους τομείς της ενέργειας, των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας, σημειώνοντας ότι αποτελούν επενδυτικές προτεραιότητες για τη Γερμανία κι η Ελλάδα βρισκόμενη σε φάση ψηφιακής και ενεργειακής μετάβασης προσφέρεται για διακρατικές συνέργειες, ώστε να εξασφαλίσει τους προβλεπόμενους πόρους και την αναγκαία τεχνογνωσία.

Ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης, ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και μέλος Δ.Σ., δρ. Αθανάσιος Κελέμης, αναφερόμενος στην πολιτική που θα ακολουθήσει φέτος το Επιμελητήριο, τόνισε ότι κεντρικός στόχος του θα είναι «η ανάδειξη, με πρωτοβουλίες και δράσεις, του “οδικού χάρτη”, που θα φέρει πιο κοντά στη γερμανική αγορά ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δίνουν έμφαση στην εξωστρέφεια και, ταυτόχρονα, θα στρέψει το ενδιαφέρον Γερμανών επενδυτών για την ελληνική αγορά».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")