Τον δρόμο για τη μετατροπή της έκτασης του πρώην εργοστασίου της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο σε ένα σύγχρονο κόμβο logistics αναμένεται να ανοίξει η δρομολογούμενη πώληση μέρους των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας. Πρόκειται για οφειλές της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ λογιστικής αξίας, για την πώληση των οποίων οι πιστώτριες τράπεζες Εθνική και Πειραιώς «έτρεξαν» διαγωνιστική διαδικασία προ διμήνου

Ο βασικότερος υποψήφιος για την εξαγορά των δανείων αυτών είναι το αμερικανικό επενδυτικό fund H.I.G. Capital που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υποβάλει την υψηλότερη προσφορά και μάλιστα με διαφορά από τον επόμενο πλειοδότη. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω fund έχει ήδη αποκτήσει και χρέος της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε εκποιήσει η Eurobank. Με τη διαφαινόμενη απόκτηση και των οφειλών της εταιρείας προς την Εθνική και την Τρ. Πειραιώς, θα ελέγχει χρέος της τάξεως των 140 εκατ. ευρώ, με τα υπόλοιπα 170 εκατ. ευρώ να οφείλονται στην Alpha Bank.

Το πλάνο της H.I.G. Capital προβλέπει τη διαγραφή της οφειλής αυτής των 140 εκατ. ευρώ, με αντάλλαγμα την απόκτηση της έκτασης των 290 στρεμμάτων στην περιοχή του Ασπροπύργου. Πρόκειται για την πρώην παραγωγική μονάδα της Χαλυβουργίας, πλησίον των ΕΛΠΕ, η οποία παραμένει ανενεργή από το 2012. Με τον τρόπο αυτό, η ιστορική βιομηχανία, υπό τη διοίκηση της οικογένειας Μάνεση, θα μπορέσει να μειώσει σημαντικά τον δανεισμό της και να βελτιώσει τις προοπτικές επιβίωσής της.

Αντίστοιχα, το αμερικανικό fund θα μπορέσει να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο που έχει εκπονήσει για την ανάπτυξη μιας σημαντικής δραστηριότητας στον ανερχόμενο κλάδο των logistics. Το πλάνο προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων logistics εντός δύο ετών από την απόκτηση της έκτασης στον Ασπρόπυργο. Απώτερος στόχος είναι να εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή της αγοράς, αναλαμβάνοντας το μεταφορικό έργο της αποθήκευσης, διαλογής και διακίνησης των εμπορευμάτων που εισέρχονται στη χώρα μέσω του λιμανιού του Πειραιά και προορίζονται για τις υπόλοιπες αγορές της Ε.Ε.

Υπό το πρίσμα των σχεδίων αυτών, πραγματοποιήθηκε και η πρόσφατη συμφωνία της H.I.G. Capital για την επένδυση στην εταιρεία logistics Makios Logistics. Η Makios Logistics είναι πιθανό να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευόδωση του επενδυτικού σχεδίου του αμερικανικού fund στον κλάδο, έχοντας μακρά εμπειρία. Η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στον τομέα των αποθηκών-ψυγείων στη Βόρεια Ελλάδα, διαθέτει δύο σχετικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης (Καλοχώρι και Γέφυρα). Προς το παρόν, η παρουσία της περιορίζεται στη Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο πρόσφατα η εταιρεία πλειοδότησε σε πλειστηριασμό για την αγορά ακινήτου logistics στον Ασπρόπυργο, το οποίο σχεδιάζει να αναπτύξει.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")