Συνέδριο ΙΕΝΕ: Η Ενεργειακή Αποδοτικότητα «Κλειδί» για την Ενεργειακή Μετάβαση της Χώρας 

Συνέδριο ΙΕΝΕ: Η Ενεργειακή Αποδοτικότητα «Κλειδί» για την Ενεργειακή Μετάβαση της Χώρας
energia.gr
Τετ, 13 Ιανουαρίου 2021 - 13:57

Τις σημαντικές εξελίξεις γύρω από την ενεργειακή αποδοτικότητα στον κτιριακό και βιομηχανικό τομέα - όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης - συζήτησαν οι συμμετέχοντες στο ολοήμερο διαδικτυακό συνέδριο με θέμα «Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα: Επιχειρήσεις, Βιομηχανία και Δημόσια Κτίρια» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) την Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021. Στην ημερίδα, την οποία παρακολούθησαν περισσότερα από 400 άτομα, τοποθετήθηκαν πάνω σε διαφορετικές πτυχές του θέματος 18 υψηλόβαθμα στελέχη του ενεργειακού τομέα. Μεταξύ αυτών και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στη στρατηγική της κυβέρνησης στον τομέα

της ενεργειακής αποδοτικότητας – η οποία, όπως τόνισε, βρίσκεται στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής - τον ρόλο αυτής στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας, το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ, και πολλές άλλες πρωτοβουλίες, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ρόλο των μέτρων ενεργειακής αναβάθμισης στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Μεταξύ άλλων, η κα Σδούκου ανέφερε: «Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η ενεργειακή αποδοτικότητα βρίσκεται πολύ υψηλά στην ενεργειακή μας ατζέντα. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από τις πράσινες δράσεις του Υπουργείου μας που έχουν συμπεριληφθεί για χρηματοδότηση στο Εθνικό προσχέδιο δράσεων και μεταρρυθμίσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συγκεκριμένα, πάνω από € 3 δις κεφαλαίων αναμένεται να κατευθυνθούν  σε διακριτές δράσεις – εστιασμένα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης για κατοικίες, επιχειρήσεις (δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα) και δημόσια κτίρια. Στόχος μας είναι η κινητοποίηση πράσινων επενδύσεων οι οποίες θα αποτελέσουν τον μοχλό για την αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος και τη μετάβαση σε κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης με τη χρήση έξυπνων συστημάτων και τεχνολογιών ενεργειακής αυτονόμησης όπως παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ΑΠE, υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα καθώς και έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας».

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, το έναυσμα για την πραγματοποίηση της οποίας έδωσαν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ΕΕ γύρω από το θέμα (νέοι υψηλοί στόχοι για τη βελτίωση κατά 32,5% της ενεργειακής απόδοσης από τα ΚΜ-27 μέχρι το 2030 με παράλληλη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου στο 40%, εξελίξεις συζητήσεις για την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την ενεργειακή αποδοτικότητα), οι ομιλητές εστίασαν στα παρακάτω:

 (α) Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και ο ρόλος των κτιρίων του Δημοσίου Τομέα (κεντρική διοίκηση, περιφέρειες, δήμοι). Πραγματοποιήθηκε μία ανασκόπηση όλων των εν εξελίξει προγραμμάτων (π.χ. ο ρόλος του «Εξοικονομώ - Αυτονομώ», προγράμματα ΕΣΠΑ κ.α.).

 (β) Δυνατότητες για τη βελτίωση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας στη Βιομηχανία και τις Επιχειρήσεις καθώς και η παρουσίαση καλών πρακτικών στον τομέα αυτό.

 (γ) Με τη συνδρομή στελεχών και του Τραπεζικού Τομέα, εξετάστηκαν τα «Χρηματοδοτικά εργαλεία για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα και Εξοικονόμηση Ενέργειας» σε κτίρια και επιχειρήσεις των πράσινων προμηθειών και ο ρόλος των ΕΕΥ (ESCO) για την επίτευξη των στόχων που θέτουν οι οδηγίες και οι αντίστοιχοι ελληνικοί νόμοι για το θέμα αυτό.