Ο Όμιλος Renault και η Plug Power, παγκόσμιος ηγέτης στα συστήματα κυψελών καυσίμου και υπηρεσίες που σχετίζονται με υδρογόνο, ανακοίνωσαν την υπογραφή μνημονίου συμφωνίας (MOU) για την έναρξη μιας κοινής επιχείρησης στη Γαλλία μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021. Αυτή η στρατηγική θα τοποθετήσει την Renault και την Plug Power στους πρωτοπόρους

 στην Ευρώπη στην έρευνα και ανάπτυξη, στον μετασχηματισμό, την κατασκευή και την πώληση οχημάτων με κινητήρα καυσίμου και υδρογόνου τα επόμενα χρόνια.

Η κοινοπραξία θα εξυπηρετήσει την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων κυψελών καυσίμου και ταξί. Συγκεντρώνοντας συμπληρωματικά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μαζί, αυτή η κοινή επιχείρηση θα βασιστεί στην πρωτοποριακή εμπειρία της Renault σε νέες ενέργειες και την ισχυρή θέση στα ηλεκτρικά ελαφρά επαγγελματικά οχήματα και στα 20 χρόνια εμπειρίας της Plug Power σε τεχνολογίες κυψελών καυσίμου και λύσεις υδρογόνου.

Ένας παγκόσμιος ηγέτης στις λύσεις οικοσυστήματος υδρογόνου, η Plug Power έχει αναπτύξει πάνω από 40.000 συστήματα κυψελών καυσίμου, σχεδίασε και έχτισε 110 σταθμούς ανεφοδιασμού που διανέμουν περισσότερους από 40 τόνους υδρογόνου καθημερινά και είναι τεχνολογικός ηγέτης σε λύσεις πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης.

Η εταιρεία σκοπεύει να προσφέρει μοναδικά, ολοκληρωμένα, διαφοροποιημένα προϊόντα και λύσεις στην αγορά LCV, σχεδιασμένα γύρω από 3 βασικούς πυλώνες: Ε & Α: Η Groupe Renault και η Plug Power σκοπεύουν να ιδρύσουν ένα Κέντρο Καινοτομίας για την ανάπτυξη τεχνολογίας κυψελών καυσίμου και οχημάτων LCV κυψελών καυσίμου υδρογόνου με βάση τις υπάρχουσες και μελλοντικές πλατφόρμες Groupe Renault.

Η αρχική εστίαση θα είναι στο τμήμα βαρέων φορτηγών που χρησιμοποιεί τις πλατφόρμες οχημάτων Traffic και Master.

Η κοινοπραξία θα συνδυάσει τις δυνατότητες κατασκευής οχημάτων του Groupe Renault με τις γνώσεις κατασκευής συστήματος καυσίμου και συστήματος υδρογόνου της Plug Power, δημιουργώντας μια κάθετα ενσωματωμένη στοίβα κυψελών καυσίμου και κέντρο παραγωγής συστήματος στη Γαλλία για ενσωμάτωση σε πλατφόρμες οχημάτων LCV.

Επιπλέον, θα παρέχει συστήματα ανεφοδιασμού υδρογόνου, βασικό μέρος του οικοσυστήματος υδρογόνου.

Παράλληλα η συνεργασία θα δημιουργήσει μια εταιρεία λύσης οικολογικού συστήματος οχημάτων υδρογόνου που προσφέρει οχήματα, σταθμούς τροφοδοσίας υδρογόνου, καύσιμο υδρογόνου και υπηρεσίες στους πελάτες.