Κύπρος: Υπογραφή Μνημονίου Αμυντικής και Στρατιωτικής Συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Κύπρος: Υπογραφή Μνημονίου Αμυντικής και Στρατιωτικής Συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
energia.gr
Τρι, 12 Ιανουαρίου 2021 - 13:16

Οι υπουργοί Άμυνας Κύπρου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (HAE) υπέγραψαν σήμερα μνημόνιο αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας, που  προβλέπει τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων, προωθώντας την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΑΕ.

 

Είναι το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της 'Αμυνας και Ασφάλειας που έχει υπογραφεί μεταξύ Κύπρου και ΗΑΕ και αντανακλά τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Θα ακολουθήσει ο καταρτισμός προγράμματος διμερούς αμυντικής συνεργασίας που θα περιλαμβάνει κοινές δράσεις, ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.

Η υπογραφή του μνημονίου πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και οι δύο υπουργοί συμφώνησαν για κατ' ιδίαν συνάντηση όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες με την πανδημία του κορονοϊού.

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός 'Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Πετρίδης, ανέφερε ότι επιθυμία και φιλοδοξία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η καθιέρωση μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο κρατών.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε, επίσης, ότι η πρόσφατη μεγάλης κλίμακας κοινή άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή δυνάμεων από Αίγυπτο, Κύπρο, Ελλάδα, Γαλλία και ΗΑΕ αποτελεί απτή απόδειξη για τις μελλοντικές προοπτικές της συνεργασίας που τίθεται σε ισχύ με την υπογραφή του μνημονίου. Ο υπουργός χαρακτήρισε το μνημόνιο ως την αφετηρία για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμης, διαρκούς, ισχυρής και στρατηγικής σχέσης μεταξύ των αντίστοιχων υπουργείων και ενόπλων δυνάμεων.