BladeBUG: Ενα Ρομπότ- Έντομο θα Επισκευάζει τα Υπεράκτα Πτερύγια Ανεμογεννητριών

BladeBUG: Ενα Ρομπότ- Έντομο θα Επισκευάζει τα Υπεράκτα Πτερύγια Ανεμογεννητριών
energia.gr
Δευ, 11 Ιανουαρίου 2021 - 12:58

Τα ρομπότ δεν πρόκειται να καταλάβουν τον κόσμο, αλλά σίγουρα μπορούν να κάνουν τη ζωή πολύ πιο εύκολη για τους ανθρώπους. Και αυτός ήταν ο στόχος της BladeBUG, μιας νεοσύστατης εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχει αναπτύξει ρομπότ τύπου εντόμου για την επιθεώρηση, τη συντήρηση και την επισκευή των υπεράκτιων πτερυγίων ανεμογεννητριών χωρίς την ανάγκη πρόσβασης σε σχοινί

Όπως αναφέρει το electrek.co, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BladeBUG, Chris Cieslak, η εταιρεία του εντόπισε ένα κενό στην αγορά: Πώς θα διατηρήσει και θα επισκευάσει η υπεράκτια αιολική βιομηχανία τις γιγαντιαίες λεπίδες τουρμπίνας όταν «κολυμπούν» στον αέρα, ψηλά πάνω από το νερό, χωρίς να απαιτείται από τους εργαζομένους της ανεμογεννήτριας να κρέμονται επισφαλώς πάνω από τη θάλασσα; (Ποιος θα θέλει να κρέμεται στα τεράστια πτερύγια στροβίλου Haliade-X Dogger Bank 14 MW;). Το ρομπότ καθιστά ασφαλέστερη τη συντήρηση ή την επισκευή από το να κρεμάς τεχνικούς πρόσβασης με σχοινί, ενώ παράλληλα εξοικονομεί χρήματα για τις εταιρείες ανεμογεννητριών, καθώς είναι ακριβό να αναγκάζουμε τους ανθρώπους να ανεβαίνουν στις λεπίδες της τουρμπίνας.

Έτσι, επτά άτομα, με έδρα το Λονδίνο, εφηύραν το BladeBUG, ένα ρομπότ με έξι πόδια με βεντούζες στα πόδια του που μπορούν να αλλάξουν σχήμα καθώς σέρνεται κατά μήκος των πτερυγίων ανεμογεννητριών. Το ρομπότ διαθέτει κάμερες ώστε ο χειριστής να μπορεί να δει τι συμβαίνει και καθοδηγείται από έναν ελεγκτή παιχνιδιών από την κορυφή του στροβίλου. Χρησιμοποιεί αισθητήρες για να βρει ζημιά ή οτιδήποτε εμποδίζει την απόδοση των ανεμογεννητριών. Μπορεί ακόμη και να κάνει μικρές επισκευές.

Τα drone μπορούν να μεταφέρουν τα ρομπότ BladeBUG στα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Η νέα εταιρεία χρηματοδοτήθηκε από το Industrial Strategy Challenge Fund, ένα πρόγραμμα βιομηχανικής καινοτομίας της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Ως αποτέλεσμα, το BladeBUG μπόρεσε να συνεργαστεί με το Offshore Renewable Energy Catapult, το κορυφαίο κέντρο τεχνολογικής καινοτομίας του Ηνωμένου Βασιλείου για υπεράκτια αιολική ενέργεια, κύματα και παλιρροιακή ενέργεια.

Τον Οκτώβριο του 2020, το ρομπότ BladeBUG «περπατούσε» με επιτυχία σε μια υπεράκτια ανεμογεννήτρια στη Σκωτία. Το BladeBUG θα υποβληθεί σε εμπορικές δοκιμές το 2021 και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά το 2022.