Ο Υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου για τις Επιχειρήσεις, την Ενέργεια και τη Βιομηχανική Στρατηγική, Alok Sharma, έχει δώσει τη συγκατάθεσή του για το έργο 2400MW Hornsea της Orsted στη Βόρεια Θάλασσα. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δώσει άδεια στην Orsted να εγκαταστήσει το πολύ 231 στροβίλους με ρότορες διαμέτρου έως 265 μέτρων και ύψους άκρου 325 μέτρα από την ακτή του Γιορκσάιρ.

Η τελική απόφαση έρχεται περίπου 26 μήνες μετά την υποβολή των τελικών σχεδίων του Orsted για έγκριση, το οποίο αρχικά αναμενόταν να χορηγηθεί το 2019.

Μια απόφαση έχει καθυστερήσει λόγω ανησυχιών που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια διαβουλεύσεων σχετικά με πιθανές επιπτώσεις από το έργο στην αναπαραγωγή γατών σε προστατευόμενες τοποθεσίες στις ακτές του Γιορκσάιρ και πιθανή βλάβες στον βυθό που προστατεύεται από τη νομοθεσία διατήρησης.

Τα μέτρα αποζημίωσης περιλαμβάνουν την κατασκευή «κρεβατιών» μυδιών, την ανάκτηση αλιευτικών διχτυών- φαντασμάτων από τη θάλασσα και μια ειδικά σχεδιασμένη «στρατηγική αντιστάθμισης kittiwake» που θα δημιουργήσει κουτιά φωλιών για θαλασσοπούλια.

Ο επικεφαλής της Orsted για το Ηνωμένο Βασίλειο Duncan Clark, δήλωσε ότι ο προγραμματιστής έχει «συνεργαστεί στενά» με βασικά ενδιαφερόμενα μέρη για να αναπτύξει ένα «στιβαρό σχέδιο αποζημίωσης» που θα εστιάζεται στην εφαρμογή δομών τεχνητής φωλιάς στην ξηρά ειδικά σχεδιασμένες για το kittiwake. Το «μοναδικό» σχέδιο αποδεικνύει ότι η βιομηχανία μπορεί να συνεχίσει να εκπληρώνει την υπεράκτια αιολική φιλοδοξία της κυβέρνησης των 40GW έως το 2030 με «ευαίσθητο και περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο».