Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει θέσει ως στόχο να αναδείξει την ΕΚΤ σε πρωτοπόρο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μειώνοντας τις αγορές ομολόγων που εκδίδουν εταιρείες ορυκτών καυσίμων

Η «σιδηρά κυρία» της ΕΚΤ έχει δεσμευθεί ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα βρεθεί στο επίκεντρο της αναθεώρησης της στρατηγικής της, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο ήμισυ του 2021.

Τα δύο-τρίτα των 33 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των «FT» πιστεύουν ότι στο πλαίσιο της αναθεώρησης, η ΕΚΤ θα άρει την αρχή περί «ουδετερότητας» (market neutrality), μέσω της οποίας είναι υποχρεωμένη να αγοράζει ομόλογα κατ΄αναλογία του συνόλου της αγοράς.

Εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων έχουν ασκήσει κριτική στην ΕΚΤ και ειδικότερα τις αγορές εταιρικών ομολόγων, ύψους 248 δισ. ευρώ, ότι είναι υπέρ επιχειρήσεων με βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, εταιρείες υπηρεσιών κοινής ωφελείας και αερομεταφορές, καθώς οι συγκεκριμένοι κλάδοι εκδίδουν περισσότερα ομόλογα σε σύγκριση με άλλους.

«Η ουδετερότητα ήταν ανέκαθεν πλασματική, καθώς πάντα υπήρχαν επιλογές τι να αγοράσει η ΕΚΤ και τι να μην αγοράσει. Γιατί λοιπόν να μην είναι αυτές οι επιλογές σε συνάρτηση με τις προτιμώμενες πολιτικές;», αναφέρει στους «FT» ο Πολ Ντιγκλ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Aberdeen Standard Investments.

Εκτός από την ΕΚΤ, και άλλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο συμμετέχουν στην εκστρατεία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Τράπεζα της Αγγλίας σχεδιάζει τη διεξαγωγή κλιματικών stress tests για τις βρετανικές τράπεζες τον Ιούνιο του 2021, ενώ η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας ξεφορτώθηκε από τα συναλλαγματικά της αποθέματα ομόλογα Αυστραλίας και Καναδά, δύο χωρών με υψηλές εκπομπές ρύπων.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) έγινε πρόσφατα μέλος του Δικτύου για ένα πιο Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, μια κοινοπραξία 75 κεντρικών τραπεζών που στηρίζει τους στόχους του Παρισιού για το κλίμα. Πρόκειται για μία ακόμη ένδειξη ότι η προστασία του κλίματος αποτελεί πλέον προτεραιότητα στην ατζέντα νομισματικής πολιτικής. Μέχρι στιγμής όμως, καμία κεντρική τράπεζα δεν έχει θέσει συγκεκριμένα κριτήρια κλιματικής αλλαγής στις αγορές ομολόγων. Η κ. Λαγκάρντ της ΕΚΤ φαίνεται πως είναι έτοιμη να τολμήσει το συγκεκριμένο βήμα.

(πηγή: Moneyreview.gr/www.kathimerini.gr)