Στις 10 του περασμένου Ιουλίου, η Νατάσα Πηλείδου, μάζευε τα πανιά της ως Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και άνοιγε φτερά αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Ως η πρώτη γυναίκα στα ανώτερα κλιμάκια ενός νεοσύστατου υπουργείου, η μετακίνησή της, ως πρώτης κυρίας

σε ένα ακόμη πιο κομβικό και πολυσύνθετο Υπουργείο, όπως αυτό του οποίου προΐσταται σήμερα η κα Πηλείδου δίνει το στίγμα μιας μικρής χώρας με μεγάλες φιλοδοξίες, που είναι υποχρεωμένη να ελλίσσεται ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας προ ημερών, στο 8ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου, με θέμα “Η ώρα της αλήθειας για την ενέργεια” που διοργάνωσαν από κοινού το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και η εταιρεία FMW Financial Media Way, υπό την αιγίδα του ΚΕΒΕ, η κα Πηλείδου αναφέρθηκε εκτενώς στη βέλτιστη αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, που όιπως είπε, είναι ανάμεσα στις στρατηγικές επιδιώξεις της Κύπρου.

Παράλληλα, η νέα Υπουργός Ενέργειας μίλησε για την ανάγκη να  διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της Κύπρου, όπως επίσης και για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, στη βάση των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, όπως και τη δημιουργία βιώσιμης και ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας και την αξιοποίηση των εγχώριων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Όσον αφορά με τις προοπτικές του φυσικού αερίου, η κα Πηλείδου είπε ότι υπάρχουν εκτιμήσεις για μεγάλη ζήτηση ακόμα και με την επιταχυνόμενη ενεργειακή μετάβαση και αύξηση ζήτησης LNG κατά τα επόμενα 15 χρόνια, και ότι τα κοιτάσματα θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν με τον βέλτιστο τρόπο. Μίλησε επίσης για τις προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα του κυπριακού φυσικού αερίου στις περιφερειακές και διεθνείς αγορές, όπως το μεγάλο βάθος των ανακαλύψεων και το μικρό μέγεθος της εγχώριας αγοράς, και εστίασε στο γεγονός ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τη μεταφορά του αερίου στην Αίγυπτο και από εκεί την εξαγωγή  του σε μεγαλύτερες αγορές.

Τέλος, η Υπουργός ανέφερε ότι η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια είναι πολύ σημαντική και είπε ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα περιλαμβάνει πάρα πολλές δράσεις, όπως πολιτικές και μέτρα για αύξηση ενεργειακής απόδοσης, καθώς και την προώθηση χρήσης ΑΠΕ σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ποια είναι όμως η Νατάσα Πηλείδου;

Διετέλεσε  Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) από τον Απρίλιο 2016, υπεύθυνη για το σχεδιασμό και την εφαρμογή του στρατηγικού πλάνου του Οργανισμού σε πλήρη συνάρτηση με τους αναπτυξιακούς στόχους του κράτους.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με άριστα (first class with distinction) στη Γαλλική και Ιταλική Φιλολογία. Είναι μέλος του Institute of Chartered Accountants in England and Wales και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.

Διαθέτει επαγγελματική εμπειρία πέραν των δεκαπέντε ετών κυρίως στον ιδιωτικό τομέα. Διετέλεσε Περιφερειακή Διευθύντρια Επιχειρήσεων στην Baker Tilly in South East Europe (Regional Chief Operating Officer) επικεφαλής των τμημάτων Finance, Marketing, HR, Administration, Operations και ΙΤ για την Κύπρο, Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Μολδαβία.

Για 9 χρόνια εργάστηκε στην PwC στην Κύπρο, στο Μιλάνο και στο Λονδίνο στους τομείς παροχής ελεγκτικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε πολυεθνικές και άλλες εταιρείες στους τομείς των χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών, της ενέργειας, της ανάπτυξης γης, της ναυτιλίας και των προϊόντων ταχείας κατανάλωσης.  

Στο Λονδίνο παρέδιδε επίσης μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης σε εκπαιδευόμενους ελεγκτές του ACA, ACCA και CIMA στη γνωστή σχολή επαγγελματικής εκπαίδευσης BPP. 

Τέλος, ομιλεί αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.