Οι ηγέτες του παγκόσμιου ενεργειακού τομέα Enel και Eni συνεργάζονται για την ανάπτυξη έργων πράσινου υδρογόνου. Οι δύο εταίροι σχεδιάζουν να παράγουν πράσινο υδρογόνο μέσω ηλεκτρολυτών που τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι ηλεκτρολύτες θα τοποθετηθούν κοντά σε δύο από τα διυλιστήρια Eni, όπου το πράσινο υδρογόνο φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή για τον άνθρακα. Κάθε ένα από τα δύο πιλοτικά έργα

θα διαθέτει ηλεκτρολύτη περίπου 10 MW και αναμένεται να αρχίσει να παράγει πράσινο υδρογόνο έως το 2022-2023.

Ο Francesco Starace, Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Enel, δήλωσε: «Μας ενδιαφέρει να εξερευνήσουμε με την Eni τον υποσχόμενο τομέα πράσινου υδρογόνου. Μαζί, εντοπίσαμε δύο περιοχες όπου μπορούμε να ξεκινήσουμε με τα πρώτα έργα. Το συνολικό σύστημα που έχουμε κατά νου θα λειτουργεί ως κλειστός βρόχος με τον οποίο ο ηλεκτρολύτης τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το διυλιστήριο θα βρίσκεται στην ίδια θέση, αποφεύγοντας έτσι την κατασκευή σύνθετων υποδομών μεταφοράς για να μεταφέρουμε το υδρογόνο. Ανυπομονούμε να δούμε το πράσινο υδρογόνο να προμηθεύει τις διεργασίες διυλιστηρίων και βιοδιυλιστηρίων της Eni και προσπαθούμε να έχουμε το πρώτο λειτουργικό σύστημα σε ισχύ πριν από το τέλος του τρέχοντος τριετούς σχεδίου μας. "

Από την πλευρά του ο Claudio Descalzi, Διευθύνων Σύμβουλος της Eni τόνισε: «Αυτή η συνεργασία στο πράσινο υδρογόνο αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της Eni για τη μετάβαση ενέργειας. Στόχος μας είναι να επιταχύνουμε τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα εφαρμόζοντας την καλύτερη εφαρμόσιμη λύση χαμηλού άνθρακα, είτε πράσινη είτε μπλε, για να μειώσουμε τις άμεσες εκπομπές μας, καθώς και να στραφούμε σε βιολογικά προϊόντα για να προμηθεύσουμε τους πελάτες μας. "

Στον τομέα του πράσινου υδρογόνου, ο Όμιλος Enel αναπτύσσει επίσης έργα στην Ισπανία, τη Χιλή και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι αναμενόμενες οικονομικές βελτιώσεις της βιομηχανίας πράσινου υδρογόνου, ο Όμιλος σχεδιάζει να αυξήσει τη χωρητικότητα του πράσινου υδρογόνου σε πάνω από 2 GW έως το 2030.

Στον τομέα του υδρογόνου, η Eni μελετά επίσης άλλα έργα στην Ιταλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.