Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ποιότητα του αέρα έχουν αποτέλεσμα, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει την τελευταία δεκαετία περιοριστεί. Οι τομείς όπου έχει σημειωθεί η μικρότερη πρόοδος είναι η γεωργία και η οικιακή θέρμανση. Οι πρόωροι θάνατοι στην Ε.Ε. εξαιτίας της ρύπανσης του αέρα υπολογίζονται σε 400.000, εκ των οποίων οι 12.000 στην Ελλάδα. Χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (European Environmental Agency) παρουσίασε τη 10η ετήσια έκθεση

για την ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την έκθεση, οι εκπομπές βασικών ατμοσφαιρικών ρύπων, συμπεριλαμβανομένων των οξειδίων του αζώτου (NOx), που προέρχονται από τις μεταφορές, έχουν μειωθεί σημαντικά, παρά την ολοένα αυξανόμενη κινητικότητα και την επακόλουθη αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τον συγκεκριμένο τομέα.

Οι εκπομπές ρύπων από τον ενεργειακό εφοδιασμό έχουν επίσης μειωθεί σημαντικά σε αντίθεση με τη μείωση των εκπομπών από τα κτίρια και τη γεωργία, η οποία σημειώνει αργή πρόοδο. «Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις αέριων ρύπων καταγράφονται στην Ανατολική Ευρώπη, λόγω της χρήσης ξύλου για οικιακή θέρμανση και στη βόρεια Ιταλία, λόγω της βιομηχανίας», αναφέρει ο Αλμπέρτο Γκονζάλες Ορτίθ, επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης. Οι χώρες που ξεπέρασαν τα όρια της Ε.Ε. σε συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων ήταν οι Βουλγαρία, Ιταλία, Ρουμανία, Τσεχία, Κροατία και Πολωνία, ενώ οι μόνες που είχαν χαμηλότερες εκπομπές από τα (αυστηρότερα από τα ευρωπαϊκά) όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήταν οι Ιρλανδία, Ισλανδία, Φινλανδία και Εσθονία.  

Χάρη στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, οι πρόωροι θάνατοι εξαιτίας της ρύπανσης από λεπτά αιωρούμενα σωματίδια μειώθηκαν κατά 60.000 το 2018, σε σύγκριση με το 2009. Οσον αφορά το διοξείδιο του αζώτου, η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς οι πρόωροι θάνατοι μειώθηκαν κατά περίπου 54% την τελευταία δεκαετία. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι 11.800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πρόωρα εξαιτίας της έκθεσης σε υψηλά επίπεδα αιωρούμενων μικροσωματιδίων και ακόμα 3.000 λόγω των αυξημένων επιπέδων του διοξειδίου του αζώτου. Πάντως, το 2018 εκτιμάται ότι στην Ελλάδα το ποσοστό του αστικού πληθυσμού που εκτέθηκε σε αυξημένες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων (ΑΣ10) ήταν μόλις 3,1%, σε σχέση με 26,8% ένα έτος νωρίτερα. Αντίθετα, το 95,8% των κατοίκων των ελληνικών πόλεων εξακολουθεί να εκτίθεται σε υψηλές τιμές όζοντος. 

«Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι η ποιότητα του αέρα βελτιώνεται χάρη στις περιβαλλοντικές και κλιματικές πολιτικές που εφαρμόζουμε. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι ο αριθμός των πρόωρων θανάτων στην Ευρώπη λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας έχουμε θέσει ως στόχο να επιτύχουμε μηδενικά επίπεδα σε κάθε μορφή ρύπανσης», ανέφερε χθες κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους, επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος ήταν η πρώτη που αναφέρεται στην περίοδο της καραντίνας, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος που υπάρχει. Οπως αναφέρεται, τον Απρίλιο του 2020 οι τιμές του διοξειδίου του αζώτου μειώθηκαν έως 75% σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία (έως 45% στην Ελλάδα) και οι τιμές των μικροσωματιδίων έως 30% (κατά 10% στην Ελλάδα).

*(Από την Καθημερινή)