Στις 14 Οκτωβρίου 2020, ο Francesco Starace, Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Enel S.p.A διορίστηκε πρόεδρος του ΔΣ της SEforALL, ενός μη κερδοσκοπικού διεθνούς οργανισμού που συνεργάζεται στενά με τα Ηνωμένα Έθνη με στόχο να επιταχυνθεί η προώθηση των λύσεων που απαιτούνται για την επίτευξη του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 7 (SDG7), δηλαδή, την πρόσβαση σε προσιτή, αξιόπιστη, βιώσιμη και σύγχρονη ενέργεια για όλους έως το 2030.

 

Με λιγότερα από 10 χρόνια να απομένουν έως ότου εκπνεύσει η προθεσμία για την επίτευξη των στόχων του SDG7 και καθώς εντείνεται η πίεση στις χώρες του πλανήτη να εκπληρώσουν τους κλιματικούς στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, ο ρόλος της SEforALL στην πορεία για την Ενεργειακή Μετάβαση δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικός. Ο κ. Starace, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της Enel από τον Μάιο του 2014, έχει να παίξει, από την πλευρά του ένα πολύ σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφερόμενη στο διορισμό του, η κα Elizabeth Cousens, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της SEforALL και Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του UN Foundation  είπε: «Ο Francesco αποτελεί μια φυσική επιλογή για αυτόν τον σημαντικό ρόλο σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή. Η ηγεσία του μπορεί να βοηθήσει την οργάνωση να προχωρήσει ακόμη πιο γρήγορα και να επιτύχει τον στόχο μας για καθολική πρόσβαση στην ενέργεια».

Από την πλευρά του, ο κ. Starace, δήλωσε: «Η ενέργεια πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας ατζέντας, προκειμένου να οδηγήσει τον κόσμο σε μια πιο βιώσιμη πορεία, εστιάζοντας στην ανάληψη πολυμερούς δράσης, ιδίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην ενεργειακή αποδοτικότητα, οι οποίες αποτελούν κλειδί για την επίτευξη των στόχων της καθολικής πρόσβασης στην ενέργεια και του μετριασμού των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Είμαι πολύ περήφανος που συμμετέχω στην SEforALL και υποστηρίζω τις προσπάθειές της για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.»

Ο Francesco Starace, προσχώρησε στον όμιλο Enel το 2000, και έχει εμπειρία από όλο το φάσμα των κορυφαίων διευθυντικών θέσεων, συμπεριλαμβανομένου του Προϊσταμένου Επιχειρηματικής Ισχύος και του Εκτελεστικού Διευθυντή του τμήματος Αγορών.

Από το 2008 έως το 2014 χρημάτισε Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Enel Green Power, θυγατρικής του Ομίλου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και πρωτοπόρο εταιρεία στη παγκόσμια βιομηχανία ΑΠΕ. Τον Νοέμβριο του 2010 ο κ. Starace επέβλεψε την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της εταιρείας και την εισαγωγή της στα Χρηματιστήρια του Μιλάνου και της Μαδρίτης, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη διαχείριση κατασκευής  εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αρχικά με την General Electric, στη συνέχεια με την ABB Group και κατόπιν με την Alstom Power Corporation, όπου υπήρξε επικεφαλής του διεθνούς τμήματος πωλήσεων αεριοστροβίλων.

Ο Francesco Starace απέκτησε επίσης σημαντική διεθνή επαγγελματική εμπειρία εργαζόμενος στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, την Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τον Ιούνιο του 2014 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Sustainable Energy 4 All initiative του ΟΗΕ, ενώ τον Μάιο του 2015, εντάχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Global Compact  του Οργανισμού. Από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2018 ήταν συμπροήδρευσε της Energy Utilities and Energy Technologies Community του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Από τον Ιούνιο του 2017 έως τον Μάιο του 2019 διετέλεσε πρόεδρος της Eurelectric.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον όρισε μέλος της "Multi-stakeholder Platform on the Implementation of the Sustainable Development Goals in the EU”,  τον Σεπτέμβριο του 2017. Είναι πτυχιούχος πυρηνικής μηχανικής του Πολυτεχνείου του Μιλάνου.