Ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να ηλεκτριστεί το καλώδιο που συνδέει την Πελοπόννησο με την Κρήτη, μεταφέροντας για πρώτη φορά στη Μεγαλόνησο φορτία υψηλής τάσης (150kV) από την ηπειρωτική χώρα

Εν μέσω πανδημίας και δύσκολων συνθηκών, το έργο που είναι γνωστό ως η «μικρή διασύνδεση Κρήτης» υλοποιείται στην ώρα του, καθώς σύμφωνα με στελέχη του ΑΔΜΗΕ, ολοκληρώθηκαν χτες, από τον ανάδοχο Prysmian, οι εργασίες πόντισης του υποβρύχιου καλωδίου Κρήτης - Πελοποννήσου από τον ΑΔΜΗΕ. Η συνολική απόσταση φτάνει τα 132 χιλιόμετρα, από την Κίσσαμο στα Χανιά έως τη Νεάπολη Λακωνίας. Υπενθυμίζεται ότι η μικρή διασύνδεση έχει και εναέριο τμήμα που μαζί με το θαλάσσιο έχει μήκος 174 χλμ. Περιλαμβάνει δε και παραπληρωματικό καλώδιο, που ποντίζει παράλληλα η Fulgor (Ελληνικά Καλώδια) ολοκληρώνοντάς το και αυτό εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

«Είναι μια ιστορική στιγμή για το Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας και το μεγαλύτερο νησί της χώρας, καθώς ένα όραμα πολλών ετών πλησιάζει στην υλοποίησή του. Η νέα σταθερή λειτουργία του ενεργειακού συστήματος της Κρήτης θα τροφοδοτείται από τα πρωτοπόρα παγκοσμίως και ανθεκτικά τριπολικά καλώδια μόνωσης XLPE, τα οποία ποντίζονται σε βάθος 1.000 μέτρων, κάτι το οποίο αποτελεί παγκόσμια πρωτιά», αναφέρεται από στελέχη ΑΔΜΗΕ.

Πριν από λίγες μέρες, η διοίκηση του Διαχειριστή επισκέφθηκε και το χερσαίο τμήμα από τους Μολάους στον τερματικό σταθμό Νεαπόλεως στη Λακωνία για να εποπτεύσει την ολοκλήρωσή του.

«Μικρή διασύνδεση»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «μικρή διασύνδεση» της Κρήτης, ύψους 356 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και θα διασφαλίσει την κάλυψη του 34% των ενεργειακών αναγκών της Μεγαλονήσου.

Όπως τονίζεται, τα οφέλη του έργου αυτού σε συνδυασμό με διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023 «θα εξασφαλίσει την τροφοδότηση της Κρήτης αποκλειστικά από το ηπειρωτικό σύστημα, διασφαλίζοντας ασφαλή και καθαρή ενέργεια για τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού. Με την ολοκλήρωσή της, οι ΥΚΩ θα μειωθούν κατά 300-400 εκατ. ευρώ και οι ρύποι CO2 στο νησί θα μειωθούν κατά 60%».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")