Η κατασκευή της τρίτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου της Τουρκίας (NPP) σχεδιάζεται να ξεκινήσει την επόμενη άνοιξη, δήλωσε ο Kirill Komarov, πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής για την εταιρική ανάπτυξη και τις διεθνείς επιχειρήσεις της Rosatom, την Παρασκευή. Το υπό κατασκεύην πυρηνικό εργοστάσιο βρίσκεται στις μεσογειακές ακτές της γείτονος, στην επαρχία της Μερσίνας απέναντι από την κατεχόμενη Κερύνεια της Κύπρου

Το στέλεχος της ρωσικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Σότσι, δήλωσε ότι έχει ήδη χορηγηθεί άδεια κατασκευής για την τρίτη μονάδα του Akkuyu NPP.

«Είχαμε περιορισμένη άδεια για δραστηριότητες σε μη πυρηνικές εργασίες. Τώρα σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε έκχυση σκυροδέματος για την τρίτη μονάδα την επόμενη άνοιξη», δήλωσε ο Κομάροφ.

Η Rosatom υπέβαλε όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την τέταρτη μονάδα τον Μάιο, η οποία θα είναι η τελευταία άδεια που πρέπει να λάβει η εταιρεία, σύμφωνα με τον Komarov.

«Συνήθως πρέπει να περιμένουμε ένα χρόνο για να λάβουμε άδεια, οπότε αναμένουμε να λάβουμε την άδεια για την τέταρτη μονάδα κάποια στιγμή το φθινόπωρο του 2021», εξήγησε.

Η διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας υπογράφηκε τον Μάιο του 2010 για το Akkuyu NPP, το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας που θα διαθέτει τέσσερις αντιδραστήρες ισχύος VVER-1200 με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 4.800 μεγαβάτ.

Η τελετή έναρξης των εργασιών κατασκευής του εργοστασίου πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2018 με τη συμμετοχή του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω τηλεδιάσκεψης από την Άγκυρα.

Ο πρώτος αντιδραστήρας της μονάδας προγραμματίζεται να λειτουργήσει το 2023.