Η Saudi Aramco επέστρεψε στις αγορές για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2019, πουλώντας ομόλογα $8 δισ. για να βοηθήσει να χρηματοδοτήσει, μεταξύ άλλων, και το μέρισμα της, το μεγαλύτερο στον κόσμο. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου προχώρησε στην έκδοση την Τρίτη με φόντο την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου φέτος που οδήγησε σε πτώση κερδών κατά 45% το γ’  τρίμηνο.

 

Με τα κέρδη της να υποχωρούν η εταιρεία δεν κατάφερε να δημιουργήσει αρκετά μετρητά για να χρηματοδοτήσει τις πληρωμές προς τους μετόχους που έχει υποσχεθεί πως θα φτάσουν τα $75 δισ. αυτό το έτος, αναφέρει το Bloomberg. Σχεδόν το σύνολο θα πάει στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία χρειάζεται αυτά τα χρήματα για να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και για να τονώσει την οικονομία της.

Η έξοδος της Aramco στις αγορές είναι η μεγαλύτερη από εταιρεία των αναδυόμενων αγορών αυτό το έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg. 

Τα ομόλογα που διέθεσε η εταιρεία είχαν ορίζοντα λήξης τα τρία, πέντε, 10, 30 και 50 χρόνια, ενώ οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα $50 δισ. αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση της υπόθεσης. Η τιμολόγηση κυμάνθηκε από 1,32% για τα πιο κοντινά ομόλογα μέχρι 3,65% για τα ομόλογα 50 ετών. Τα spreads με τα αμερικανικά διαμορφώθηκαν μεταξύ 110 μονάδες βάσης και 200 μ.β.

 

(capital.gr)


Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr