Η ΕΕ Σκοπεύει να Αυξήσει την Παραγωγική Ικανότητα Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων Κατά 250%

Η ΕΕ Σκοπεύει να Αυξήσει την Παραγωγική Ικανότητα Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων Κατά 250%
energia.gr
Τρι, 17 Νοεμβρίου 2020 - 13:26

Η παραγωγική ικανότητα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων της ΕΕ στη Βόρεια Θάλασσα, τη Βαλτική Θάλασσα, τον Ατλαντικό Ωκεανό, τη Μεσόγειο Θάλασσα και τη Μαύρη Θάλασσα θα αυξηθεί κατά 250% με βάση σχέδιο σχεδίου που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή η κίνηση ακολουθεί την ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον φέτος ότι θα παράγει αρκετό ηλεκτρισμό

για να τροφοδοτήσει όλα τα σπίτια του Ηνωμένου Βασιλείου μέσα σε μια δεκαετία από έναν υπεράκτιο αιολικό πάρκο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο eminetra.co.uk τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η ΕΕ επιδιώκουν να επιτύχουν τους στόχους ουδετερότητας των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 και πρωτοπορούν πιθανές ανταγωνιστικές καινοτομίες που θέτουν τη βιομηχανία στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης.

Η συνολική ικανότητα παραγωγής ενέργειας της ευρωπαϊκής θάλασσας θα είναι 23 gigawatts (GW) ετησίως από 5.047 ανεμογεννήτριες που συνδέονται με το δίκτυο σε 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόνο 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα φτάσουν τα 60 GW έως το 2030 και τα 300 GW έως το 2050, με τη Γερμανία να σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, που εγκατέλειψε την ΕΕ τον Ιανουάριο, έχει τη μεγαλύτερη υπεράκτια αιολική παραγωγική ικανότητα στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας το 45% όλων των εγκαταστάσεων. Η Γερμανία έρχεται δεύτερη με 34%, ακολουθούμενη από τη Δανία (8%), το Βέλγιο (7%) και τις Κάτω Χώρες (5%).

Με τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στον κόσμο στο Walney και στο Hornsea 1 στη Βόρεια Θάλασσα, το Ηνωμένο Βασίλειο επενδύει επί του παρόντος περισσότερα σε υπεράκτια αιολικά από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Τα Walney Wind Farms δημιουργούν περισσότερα από 600.000 νοικοκυριά σε ολόκληρο το Cumbria και το Hornsea 1 υποστηρίζει περισσότερα από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την τρέχουσα χωρητικότητα 7,5 GW σε 20 GW έως το 2030, με στόχο 40 GW έως το 2040.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά μια πιο «αποφασιστική» προσέγγιση σε ολόκληρο το μπλοκ. Ένας «πολύ απαιτητικός» στόχος για το νέο αιολικό πάρκο έχει εκτιμώμενη τιμή 789 δισεκατομμυρίων ευρώ, δημιουργώντας 62.000 θέσεις εργασίας στην υπεράκτια αιολική βιομηχανία, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Euractiv News.

Για να εκμεταλλευτεί πλήρως την τεχνολογία, η Επιτροπή ελπίζει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα συνεργαστούν σε εθνικό επίπεδο για να επεκτείνουν τη χωρητικότητα τους μέσω των λεγόμενων υβριδικών ιστότοπων, οι οποίοι επί του παρόντος είναι το μόνο παράδειγμα στην Ευρώπη.

Το Kriegers Flak, ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο που βρίσκεται μεταξύ Γερμανίας και Δανίας, αναγκάστηκε επίσης να λειτουργήσει υπό προσωρινές ρυθμίσεις, καθώς η νομοθεσία της ΕΕ δεν μπορεί να επιβληθεί.

Η στρατηγική της Επιτροπής, η οποία θα ανακοινωθεί την Πέμπτη, θα απαιτήσει επενδύσεις τόσο σε παραδοσιακούς ανεμογεννήτριες σταθερού πυθμένα όσο και σε νέες πλωτές υποδομές που μπορούν να εγκατασταθούν στη βαθιά θάλασσα.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν επενδύουν αρκετά σε υπεράκτια αιολικά πάρκα. «Σχεδόν το ήμισυ των υπεράκτιων αιολικών επενδύσεων του κόσμου το 2018 πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα», αναφέρει το έγγραφο.

Η ΕΕ σκοπεύει να αυξήσει την ικανότητα υπεράκτιων αιολικών πάρκων κατά 250%.