Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της πρώτης εβδομάδας λειτουργίας της νέας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) κατέγραψε μείωση, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2 Νοεμβρίου και 8 Νοεμβρίου ανήλθε στα €46,03/MWh, δηλαδή μειωμένη

σε ποσοστιαία βάση κατά 5,64% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €90,10/MWh και στα €22,06/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένη Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου, φτάνοντας τα €60,99/MWh.

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η εβδομαδιαία ζήτηση σημείωσε σημαντική άνοδο, καθώς ξεπέρασε τις 890 GWh, το οποίο αποτελεί υψηλό 7 εβδομάδων, με το ωριαίο φορτίο να αυξάνεται κατά 400 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 47 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να εκτοξεύεται στο 39%, παίρνοντας τα σκήπτρα από τις μονάδες φυσικού αερίου. Η εβδομαδιαία παραγωγή τους των 331 GWh σημείωσε υψηλό 7 εβδομάδων, δημιουργώντας καθοδικές πιέσεις στη μέση ΟΤΣ.

Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν μόλις το 2% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 21 GWh (-12% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα).

Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 306 GWh, καλύπτοντας το 36% της ζήτησης, με το μέσο εβδομαδιαίο μερίδιο στο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται μέχρι στιγμής το 2020 στο 38%.