Όταν στις αρχές του καλοκαιριού, το 2017, ο ΑΔΜΗΕ άνοιγε την πόρτα στην κινεζική State Grid ως στρατηγικού μετόχου μειοψηφίας στον Διαχειριστή, οι απορίες και η αβεβαιότητα που προκάλεσε αυτή η απόφαση, επισκίασε όλες τις άλλες παραμέτρους, δεδομένης και της αντίθεσης της Ε.Ε στην διείσδυση των Κινέζων στις ενεργειακές υποδομές των χωρών-μελών της.

Το σύμφωνο των μετόχων περιείχε και μια ακόμη σημαντική λεπτομέρεια, καθώς, εκτός από τα αυξημένα δικαιώματα στη διοίκηση, ο κινέζος διαχειριστής δικτύων απέκτησε δικαίωμα να μπλοκάρει αποφάσεις για μια σειρά από μείζονα ζητήματα, όπως και δικαίωμα πρώτης προτίμησης στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Στο ίδιο σύμφωνο προβλεπόταν ότι το Δ.Σ του Έλληνα Διαχειριστή θα αποτελείται από 9 μέλη που θα επιλέγονται ως εξής: 3 θα υποδεικνύονται από την εταιρεία συμμετοχών, άλλα 3 από την State Grid, 2 από τη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ (Δημόσιο) και 1 από τους υπαλλήλους του ΑΔΜΗΕ.

Τέλος, σε περίπτωση που επιλεγόταν  Διευθύνων Σύμβουλος χωρίς τη συνδρομή ειδικού συμβούλου προσλήψεων, το σύμφωνο των μετόχων προέβλεπε ότι ο αναπληρωτής διευθύνων και ο οικονομικός διευθυντής θα υποδεικνύονταν από την State Grid.

Κάπως έτσι προέκυψε στη ζωή μας και στα διοικητικά του ΑΔΜΗΕ, η κα Chen Dong.

Η κα Chen Dong διορίστηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 20202 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος, σε αντικατάσταση του κ. Xinghua Shi, βάσει της από 20/06/2017 Συμφωνίας Μετόχων και του Καταστατικού της Εταιρείας.

Η κα Chen Dong είναι διακεκριμένη επιστήμονας με πλούσιο έργο και συγκεκριμένα διδάκτωρ μηχανικός και εμπειρογνώμων στην Τεχνολογία Μεταφοράς με Συστήματα Συνεχούς Ρεύματος Υψηλής Τάσης (HVDC).           

Αποφοίτησε από το Τμήμα Αυτοματισμού Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας» του Πανεπιστημίου Επιστημών & Τεχνολογίας της Χουαζόνγκ (Huazhong University of Science and Technology, HUST). 

Διαθέτει επαγγελματική εμπειρία 27 ετών στον σχεδιασμό και τη σχεδίαση δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας με ειδίκευση στα συστήματα HVDC. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο εύρος πρωτοποριακών έργων UHVDC και VSC-HVDC στην Κίνα, τη Βραζιλία και αλλού. 

Τα έτη 2013-2019 διατέλεσε Διευθύντρια στο State Grid Economic & Technological Research Institute Co Ltd και τον Μάρτιο 2019 ανέλαβε τη θέση της HVDC-VSC Expert στην Αριάδνη Interconnection, την οποία κατείχε μέχρι να αναλάβει τη θέση της Αναπληρώτριας Διευθύνουσας Συμβούλου ΑΔΜΗΕ.

Έχει λάβει τη διάκριση «State Science and Technology Progress Outstanding Award» από το Κρατικό Συμβούλιο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για το έργο UHVDC ±800kV. Έχει καταρτίσει έξι εθνικά πρότυπα HVDC ως επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας και κατέχει 13 εγκεκριμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.