«Ιδιοφυής Κίνηση» η Προσφυγή στη Χάγη για τις Θαλάσσιες Ζώνες με την Αλβανία, Λέει ο «Πατέρας της Ελληνικής ΑΟΖ»

«Ιδιοφυής Κίνηση» η Προσφυγή στη Χάγη για τις Θαλάσσιες Ζώνες με την Αλβανία, Λέει ο «Πατέρας της Ελληνικής ΑΟΖ»
energia.gr
Σαβ, 24 Οκτωβρίου 2020 - 11:10

«Ιδιοφυή κίνηση» και «πολύ ευχάριστη έκπληξη» χαρακτηρίζει ο «πατέρας της Eλληνικής ΑΟΖ», καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης, την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ), για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αλβανία. Σε πρόσφατο άρθρο του στο hellasjournal.com, ο ομότιμος καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημιακού Συστήματος Μέρυλαντ, ΗΠΑ, ο οποίος ήταν και μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας

επιχειρηματολογεί υπέρ της κίνησης της κυβέρνησης, καθώς θεωρεί ότι εάν αρχίζαμε πάλι τις διαπραγματεύσεις, η Αλβανία υπό την πίεση της Τουρκίας θα μας ταλαιπωρούσε, ενώ εκφράζει την άποψη πως η Χάγη συμφέρει και την Αλβανία, που έτσι αποφεύγει την σκληρή πίεση της Τουρκίας να μη συμφωνήσει με την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2009, Ελλάδα και Αλβανία κατέληξαν σε συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, την οποία ο καθηγητής Καρυώτης θεωρεί «άριστη» και απόλυτα συμβατή με το Δίκαιο της Θάλασσας, και, για το λόγο αυτό, όπως τονίζει «πρέπει να επαινεθεί ιδιαίτερα η  ομάδα που την διαπραγματεύτηκε, με επικεφαλής  τον πρέσβη Γεώργο Σαββαίδη».

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο «πατέρας της Ελληνικής ΑΟΖ», μετά από μια ξεκάθαρη παρέμβαση της τουρκικής πλευράς, καθώς η Άγκυρα αντιλήφθηκε ότι αυτή η συμφωνία δημιουργεί ένα αρνητικό για τα συμφέροντα της  προηγούμενο (precedent).

Δείτε στην κατηγορία «Άρθρα – Αναλύσεις» το άρθρο του καθηγητή Θεόδωρου Καρυώτη, με τίτλο "Πάμε στη Χάγη για την ΑΟΖ με την Αλβανία: Η Πρωτοβουλία για Προσφυγή στο Δ.Δ. Αποτελεί Μια Ιδιοφυή Κίνηση…"