Σε δοκιμή των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 προχωρά σήμερα η Τουρκία, έχοντας μάλιστα εκδώσει σχετική NOTAM, με την οποία δεσμεύει εναέριο και θαλάσσιο χώρο στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, μία εβδομάδα αφότου οι ρωσικοί πύραυλοι μεταφέρθηκαν στην περιοχή. Η αναμενόμενη δοκιμή των ρωσικών S-400 αναμένεται να προσθέσει ένα ακόμη σημείο τριβής στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, ενώ δεν αποκλείεται να δώσει το έναυσμα για νέα κατρακύλα της τουρκικής λίρας

Οι έντονες πιέσεις προς το τουρκικό νόμισμα αναζωπυρώθηκαν πρόσφατα, με την τουρκική λίρα να υποχωρεί σε νέα επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου, καθώς οι κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης δημιουργούν ανησυχία για ενδεχόμενη επιβολή αμερικανικών κυρώσεων.

Οι ασκήσεις θα προκαλέσουν νέα ένταση στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον, η οποία έχει αντιταχθεί σφόδρα στην τουρκική απόφαση να αγοράσει από τη Ρωσία τους S-400, τους οποίους θεωρεί ασύμβατους με τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ. Η αμερικανική εναντίωση στην αγορά των S-400 δεν εδράζεται βέβαια μόνο σε τεχνικά ζητήματα συμβατότητας, αλλά στις ανησυχίες για ακόμη μεγαλύτερη ρωσική στρατιωτική διείσδυση σε μία περιοχή όπου οι διεθνείς και περιφερειακοί ανταγωνισμοί οξύνονται.

Η Ουάσιγκτον αντέδρασε πέρυσι εκδιώχνοντας την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 και έχει απειλήσει με κυρώσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο και αναφορών για επικείμενες δοκιμές, δύο Αμερικανοί γερουσιαστές, ο Ρεπουμπλικανός Λίντσεϊ Γκράχαμ και ο Δημοκρατικός Κρις Βαν Χόλεν, με επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσαν την αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την αγορά των S-400. «Ο χρόνος της υπομονής έχει λήξει προ πολλού. Ήρθε η ώρα να εφαρμόσετε τον νόμο», τόνιζαν οι δύο γερουσιαστές στην επιστολή τους, υποστηρίζοντας πως αν δεν ληφθούν μέτρα σε βάρος της Τουρκίας για τους S-400 οι άλλες χώρες θα λάβουν το μήνυμα ότι «μπορούν να εμπαίζουν την αμερικανική νομοθεσία χωρίς να υφίστανται τις συνέπειες».

Ανησυχία για τις αναφορές ότι η Τουρκία είχε αρχίσει ήδη να κάνει δοκιμές των S-400 έχει κατά καιρούς εκφράσει και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Η πληροφορία πρόσφατα ότι η Τουρκία σκόπευε να προχωρήσει στη δοκιμή των ρωσικών πυραύλων είχε αναζωπυρώσει τις πιέσεις στην τουρκική λίρα, η οποία έχει υποχωρήσει σε επίπεδα ρεκόρ, σε συνδυασμό με τα ευρύτερα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας.

Η τουρκική NOTAM δεσμεύει μία περιοχή κοντά στην παράκτια πόλη της Σινώπης για τη δοκιμή συστήματος ραντάρ και πιθανή ρίψη αληθινών πυρών για έξι ώρες σήμερα. Συνιστά ακόμη να αποφευχθεί η πτήση αεροσκαφών στην περιοχή μέχρι ύψους 200.000 ποδιών (61.000 μέτρα).

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η Τουρκία είχε εκδώσει ναυτική προειδοποίηση για εκπαίδευση με πυρά και δύο ακόμη για στρατιωτικές ασκήσεις. Στην τουρκική ΝΟΤΑΜ αναφέρεται ότι οι ασκήσεις με πυρά θα γίνουν σήμερα και αύριο.

Το πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 θεωρείται ένα από τα πιο εξελιγμένα στον κόσμο, με δυνατότητα βεληνεκούς τα 400 χιλιόμετρα.

Η Τουρκία συνήψε συμφωνία για την αγορά ρωσικών S-400 το 2017. Οι παραδόσεις των τεσσάρων πρώτων συστοιχιών, αξίας 2,5 δισ. δολαρίων, ξεκίνησαν τον Ιούλιο πέρυσι. Η Άγκυρα προέβη προηγουμένως σε δοκιμές ραντάρ, αλλά σήμερα θα είναι η πρώτη φορά που θα προχωρήσει σε δοκιμή με πυρά.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")