Αναπάντεχη πτώση εμφάνισε τον Σεπτέμβριο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, καταγράφοντας την πρώτη κάμψη έπειτα από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές επιδόσεις

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε κατά 0,6%, παρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street περί αύξησης κατά 0,4%. Αυτό σημαίνει ότι ο κλάδος της βιομηχανίας υπολείπεται των προ-κορωνοϊού επιπέδων κατά 7,1 ποσοστιαίες μονάδες.

Η επίδοση του Σεπτεμβρίου ήταν αποτέλεσμα κοινής «προσπάθειες», καθώς στην πτώση συνέβαλαν οι περισσότεροι υποκλάδοι. Συγκεκριμένα:

  • Μεταποίηση -0,3%
  • Αυτοκινητοβιομηχανία -4%
  • Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας -5,6%

Αντίθετα, θετικά ήταν τα στοιχεία για τον κλάδο των εξορύξεων-μεταλλείων, ο οποίος αυξήθηκε κατά 1,7% έναντι πτώσης 2,4% τον Αύγουστο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες η δραστηριότητα στα περισσότερα εργοστάσια των ΗΠΑ έχει εν μέρει ανακάμψει, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται και στα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής για το διάστημα Μαΐου-Αυγούστου.

Ωστόσο, η αρνητική επίδοση του Σεπτεμβρίου ενδεχομένως να αντανακλά τη δυσκολία του κλάδου να συνεχίσει να επεκτείνεται εν μέσω των αντίξοων συνθηκών, τις οποίες επιβάλλει το β’ κύμα της πανδημίας. 

( www.kathimerini.gr  - με πληροφορίες από MarketWatch)