Σε πρόσφατο δημοσίευμά της, η γαλλική “Le Monde”, αναφέρθηκε στην εμπλοκή υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρείας EDF Ανανεώσιμες σε διεθνή απάτη ύψους 500 εκ. ευρώ. Η έγκυρη γαλλική εφημερίδα, επικαλείται πληροφορίες από στελέχη του Ομίλου Libra. συμφερόντων της οικογένειας Λογοθέτη, περί απάτης ευρείας κλίμακας,  φωτογραφίζοντας ευθέως ως υπεύθυνο, τον διευθυντή της EDF Ανανεώσιμες στην Ελλάδα.

Χάρη στη διεξαγωγή ερευνών, που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2017 από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για την εποπτεία των τραπεζών και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, ο Όμιλος Libra, ανακάλυψε  ένα πλέγμα δαιδαλωδών και αμφιλεγόμενων συναλλαγών μεταξύ εταιρειών και φυσικών προσώπων, για τις οποίες δηλώνει, με σειρά επιχειρημάτων και στοιχείων, παντελή άγνοια.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, με τον Όμιλο Libra να προσφεύγει νομικά σε βάρος 10 ατόμων και 69 νομικών προσώπων, στην κυπριακή Δικαιοσύνη, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ο πρώην επικεφαλής των ελληνικών δραστηριοτήτων του Ομίλου Libra, καθώς επίσης και ο διευθυντής της EDF Ανανεώσιμες στην Ελλάδα για την περίοδο 2013-2017. Δικαστικές ενέργειες που έλαβαν χώρα σε Χονγκ Κονγκ και Κύπρο, έφεραν στην επιφάνεια σημαντικά στοιχεία, παρέχοντας αξιόπιστο υλικό και πληροφορίες για την υπόθεση.

Μεταξύ των εναγόμενων συμπεριλαμβάνεται και η εταιρεία Deomax, η οποία απέκτησε συμμετοχή σε έργα της EDF τον Ιούνιου του 2016, έναντι 1,8 εκατ. ευρώ και τον επόμενο μήνα μετέφερε 2,4 εκατ. ευρώ σε εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ, με την επωνυμία Ever Ascent, που όπως απεδείχθη, ανήκε στον Έλληνα επικεφαλής της EDF Ανανεώσιμες.

Στην συνέχεια η Deomax μετέφερε 2,6 εκατ. ευρώ σε εταιρεία εγγεγραμμένη στα μητρώα των Νήσων Μάρσαλ,  της οποίας δικαιούχος δεν είναι άλλος από τον συνεταίρο του πρώην επικεφαλής της EDF και νυν CEO στην εταιρεία Nostira,  η οποία συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των εναγόντων.

Μεταξύ άλλων συγκεντρώθηκαν έγγραφα και καταθέσεις που έχουν υποβληθεί στις δικαστικές αρχές, σύμφωνα με τα οποία ο Όμιλος Libra ισχυρίζεται ότι η εξαγορά αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, αξίας 84 εκατ.ευρώ από την θυγατρική της EuroEnergy, στιγματίστηκε από υπεξαίρεση και ένα μεγάλο ποσό από την συνδιαλλαγή απέφερε δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ σε λογαριασμούς ιδιωτών.

Η μητρική εταιρεία EDF, υποστήριξε ότι δεν την έχουν προσεγγίσει οι αρμόδιες αρχές και διατηρεί το δικαίωμα της να υποβάλλει μηνύσεις μόλις είναι σε θέση να αναλύσει την κατάσταση. Από την πλευρά του, ο πρώην εκπρόσωπος του Ομίλου Libra στην Ελλάδα, μέσω του νομικού εκπροσώπου του, αρνείται κάθε κατηγορία, τονίζοντας ότι ενεργούσε ανέκαθεν καλή τη πίστη και προς όφελος του Ομίλου. 

Ο Όμιλος Libra, ύστερα από αγώνα δρόμου για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων αναμένει με αισιοδοξία τις μελλοντικές δικαστικές αποφάσεις ώστε να κλείσει την υπόθεση οριστικά. Όπως επιβεβαιώνουν στελέχη της εταιρείας, έχουν ενταθεί οι μηχανισμοί εσωτερικών ελέγχων, έτσι ώστε να αποτραπούν παράομοιες περιστατικά στο μέλλον.