Γαλλία: Νυχτερινό Lockdown από Μακρόν για το Νέο Κύμα του Κορονοϊού-Μέτρα σε όλη την Ευρώπη

Γαλλία: Νυχτερινό Lockdown από  Μακρόν για το Νέο Κύμα του Κορονοϊού-Μέτρα σε όλη την Ευρώπη
energia.gr
Πεμ, 15 Οκτωβρίου 2020 - 09:04

Η γαλλική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στη χώρα, λόγω της επιδείνωσης της πανδημίας. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουήλ Μακρόν ανακοίνωσε νυχτερινή απαγόρευση στο Παρίσι και οκτώ άλλες πόλεις για να προσπαθήσει να περιορίσει την ταχεία εξάπλωση του κοροναϊού. Το μέτρο (από τις 9 το βράδυ έως τις 6 το βράδυ) θα τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο και θα διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Εν τω μεταξύ, και η Γερμανία ανακοίνωσε ότι μπαρ και εστιατόρια σε περιοχές υψηλότερου κινδύνου πρέπει να κλείνουν νωρίς.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε τους αυστηρότερους περιορισμούς την Τετάρτη καθώς η χώρα κατέγραψε περισσότερες από 5.000 νέες μολύνσεις για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.Χθες ο αριθμός αυτός αυξήθηκε ξανά, με 6.638 κρούσματα - το υψηλότερο ημερήσιο ποσοστό από την έναρξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, περιοχές όπου οι μολύνσεις υπερβαίνουν τους 50 ανά 100.000 κατοίκους, μπαρ και εστιατόρια πρέπει να κλείνουν τις πόρτες τους έως τις 23:00. Παράλληλα οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε 10 άτομα από δύο νοικοκυριά.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις εισάγουν νέους περιορισμούς για την καταπολέμηση ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων.

Παράλληλα, περιοριστικά μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ στις Κάτω Χώρες με τα καφέ και τα εστιατόρια να κλείνουν.

Νωρίτερα, η βορειοανατολική περιοχή της Ισπανίας στην Καταλονία είπε ότι μπαρ και εστιατόρια θα κλείσουν για 15 ημέρες από την Πέμπτη.

Η Τσεχική Δημοκρατία έκλεισε σχολεία και μπαρ. Έχει το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης στην Ευρώπη τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σε 581,3 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα.

Η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση των επισκέψεων των νοικοκυριών από την Πέμπτη το βράδυ, αλλά θα εξακολουθούν να επιτρέπονται παιδικές φροντίδες και επισκέψεις για συμπονετικούς λόγους.

Ποια είναι τα νέα μέτρα στη Γαλλία

Η νυχτερινή απαγόρευση ισχύει για την πρωτεύουσα Παρίσι και τα προάστια της, καθώς και για τη Μασσαλία, τη Λυών, τη Λιλ, το Saint-Etienne, τη Ρουέν, την Τουλούζη, τη Γκρενόμπλ και το Μονπελιέ. Επηρεάζοντας περίπου 22 εκατομμύρια ανθρώπους, θα εφαρμοστεί για τέσσερις εβδομάδες και η κυβέρνηση του Μακρόν θα επιδιώξει να την επεκτείνει σε έξι.

Ο Πρόεδρος Μακρον τόνισε ότι ο ιός έχει εξαπλωθεί σε ολοκληρη τη Γαλλία.

Τα μέτρα θα σταματήσουν τους ανθρώπους να επισκέπτονται εστιατόρια και ιδιωτικές κατοικίες κατά τη διάρκεια της νύχτας και της νύχτας, εξήγησε.

Οι κάτοικοι θα χρειαστούν έναν έγκυρο λόγο για να βρίσκονται έξω από τα σπίτια τους κατά τις ώρες της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, είπε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι κατάλαβε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας ήταν ένα «δύσκολο» πράγμα που πρέπει να ζητήσει από τους ανθρώπους να κάνουν.

Επιτρέπονται τα απαραίτητα ταξίδια. Όποιος βρεθεί ότι παραβιάζει την απαγόρευση της τιμής θα επιβληθεί πρόστιμο ύψους 135 €

Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά και οι άνθρωποι θα μπορούν να ταξιδεύουν μεταξύ περιοχών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επιπρόσθετα, δεν θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται περισσότερα από έξι άτομα μέσα σε ιδιωτικές κατοικίες, αλλά θα γίνονται εξαιρέσεις για μεγάλα νοικοκυριά, εξήγησε ο κ. Macron.

Οι επιχειρήσεις που υποφέρουν οικονομικά λόγω των νέων μέτρων θα είναι επιλέξιμες για κρατική ενίσχυση, είπε, προσθέτοντας ότι ένα δεύτερο κλείδωμα σε εθνικό επίπεδο θα ήταν "δυσανάλογο".

"Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι χρειάζομαι τον καθένας σας, χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον, για να βρω λύσεις", δήλωσε ο πρόεδρος. "Θα το ξεπεράσουμε από κοινού."