Άνοδο κατέγραψε η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 5 Οκτωβρίου και 11 Οκτωβρίου ανήλθε στα €52,04/MWh, δηλαδή

αυξημένη σε ποσοστιαία βάση κατά 14,30% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €105,01/MWh και στα €20,60/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την Τρίτη, 6 Οκτωβρίου, φτάνοντας τα €62,78/MWh.                                              

 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η αύξηση της ζήτησης (+3%) και η πτώση της παραγωγής των μονάδων ΑΠΕ (-21%) άσκησαν πιέσεις για υψηλότερα επίπεδα τιμών στην χονδρεμπορική αγορά. Η εβδομαδιαία ζήτηση διαμορφώθηκε στις 860 GWh, με το ωριαίο φορτίο να ενισχύεται κατά 150 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι μονάδες ΑΠΕ περιορίστηκαν στις 189 GWh, σημειώνοντας χαμηλό 43 εβδομάδων, ενώ πρώτη φορά τη φετινή χρονιά η εβδομαδιαία παραγωγή τους υποχωρεί κάτω από τις 200 GWh. Ως εκ τούτου, η συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου διαμορφώθηκε μόλις στο 22%. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν μόλις το 3% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 30 GWh, που αποτελεί χαμηλό 27 εβδομάδων. Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 422 GWh, καλύπτοντας το 49% της ζήτησης.