Άνοδο κατέγραψε η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, 

η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 28 Σεπτεμβρίου και 4 Οκτωβρίου ανήλθε στα €45,53/MWh, δηλαδή αυξημένη σε ποσοστιαία βάση κατά 4,00% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €104,41/MWh και στα €28,20/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, φτάνοντας τα €53,76/MWh.

                                             

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η πτώση της ζήτησης (-2,02%) και η αύξηση των καθαρών εισαγωγών (+51%) άσκησαν πτωτικές τάσεις στη μέση ΟΤΣ, οι οποίες αντισταθμίστηκαν από τη μείωση της παραγωγής των μονάδων ΑΠΕ (-8%). Η εβδομαδιαία ζήτηση κατρακύλησε κάτω από τις 850 GWh, σημειώνοντας χαμηλό 16 εβδομάδων. Οι μονάδες ΑΠΕ, από την πλευρά τους, περιορίστηκαν στις 239 GWh, με τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 28%. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν μόλις το 4% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 33 GWh, που αποτελεί χαμηλό 26 εβδομάδων. Οι μονάδες φυσικού αερίου, που είδαν το κόστος τους να σημειώνει μικρή αύξηση με την αλλαγή του μήνα, είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 437 GWh, καλύπτοντας το 52% της ζήτησης.