Ανδρέας Σιάμισιης: Ο Σύγχρονος Μάνατζερ Οδηγεί με Ασφάλεια τα ΕΛΠΕ στα Άγνωστα Νερά της Ενεργειακής Μετάβασης

Ανδρέας Σιάμισιης: Ο Σύγχρονος Μάνατζερ Οδηγεί με Ασφάλεια τα ΕΛΠΕ στα Άγνωστα Νερά της Ενεργειακής Μετάβασης
energia.gr
Παρ, 2 Οκτωβρίου 2020 - 12:39

«Η μετάβαση της διεθνούς και της εγχώριας αγοράς στο νέο ενεργειακό μοντέλο, προκειμένου να επιτευχθεί ο αναγκαίος παγκόσμιος στόχος μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων, δημιουργεί νέες προκλήσεις και ευκαιρίες, ωστόσο απαιτείται ρεαλισμός όσον αφορά τους στόχους 

και τις προσδοκίες και επιμονή στη συγκεκριμένη στρατηγική πορεία.» Aυτά είχε πει στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019, μιλώντας στο 30ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, αποδεικνύοντας ότι ο σύγχρονος μάνατζερ πρέπει να μάθει να κινείται εκτός στεγανών και να μπορεί να ελλίσσεται όταν το απαιτούν οι περιστάσεις.    

Ο ισχυρός άνδρας του μεγαλύτερου ενεργειακού ομίλου στην χώρα είναι, επίσης, σαφής όταν παραδέχεται ότι δεν αναμένεται να υπάρξει ομαλοποίηση της αγοράς καυσίμων νωρίτερα από τους επόμενους 6 έως 12 μήνες, αλλά ακόμη και τότε η αγορά δεν θα έχει επιστρέψει στο σημείο στο οποίο βρισκόταν πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Ο κ. Σιάμισιης είναι όμως και ρεαλιστής, όταν υποστηρίζει ότι οι περιστάσεις καλούν για καλύτερο σχεδιασμό των επιχειρηματικών στρατηγικών του Ομίλου, εν όψει της ενεργειακής μετάβασης, και της ένταξης καθαρότερων μορφών ενέργειας στα χαρτοφυλάκιό του.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ διαβεβαιώνει ότι η κρίση δεν μετέβαλλε τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου, αλλά επέβαλε την αλλαγή ταχύτητας στην υλοποίησης των διαδικασιών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με έμφαση στον Ενεργειακό και Ψηφιακό Μετασχηματισμό.

Η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών έως μηδενικών εκπομπών άνθρακα, η προσαρμογή σε νέες τεχνολογίες και καθαρή ενέργεια, οι επενδύσεις σε Φυσικό Αέριο, Ανανεώσιμες Πηγές, Ηλεκτροκίνηση,  η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενεργειακή αποδοτικότητα, αλλά και η διαρκής βελτίωση των παραγόμενων καυσίμων, αποτελούν τις νέες προτεραιότητες των ΕΛΠΕ, που έχουν θέσει ως στόχο τη βελτίωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, κατά 50% έως το 2030.

Όσον δε αφορά στα υγρά καύσιμα, ο κ. Σιάμισιης υποστηρίζει πως θα εξακολουθήσουν να καλύπτουν τουλάχιστον το ήμισυ των ενεργειακών αναγκών της χώρας στα επόμενα 20-30 χρόνια. «Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τιμωρητικά», έχει πει πρόσφατα, καθώς αποτελούν μέρος της λύσης για την επίτευξη του στόχου της Ε.Ε. για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2050.

Ποιος είναι ο Ανδρέας Σιάμισιης

Ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ σπούδασε Οικονομολόγος, με εξειδίκευση στην Οικονομετρία στο Πανεπιστήμιο του Essex Αγγλίας και είναι μέλος του Institute of Chartered Accountants in England and Wales.

Ο κ. Σιάμισιης ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του το 1989 στην εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών και Συμβούλων KPMG στο Λονδίνο, με εξειδίκευση στον τραπεζικό κλάδο. Από το 1993 έως το 1998 εργάστηκε αρχικά ως στέλεχος και ακολούθως ως Finance and Customer Services Director στην εταιρεία ΜΕΤΑΧΑ του Διεθνούς Ομίλου Τροφίμων και Ποτών DIAGEO.

Το 1998 ανέλαβε Regional Finance and Business Development Director, με ευθύνη για τις περιοχές της Μέσης Ανατολής και Β. Αφρικής της εταιρείας Pillsbury (Ομίλου DIAGEO). Το διάστημα 2000 έως 2002 εργάστηκε ως Chief Financial Officer σε εισηγμένη εταιρεία συμφερόντων Ομίλου ΛΕΒΕΝΤΗ, ενώ το 2003 προσλήφθηκε ως Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Πληροφορικής στην ΠΕΤΡΟΛΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε.

Μετά από τη συγχώνευση της ΠΕΤΡΟΛΑ στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, το 2004 ο κ. Σιάμισιης ανέλαβε ως Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Ομίλου και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου. Είναι Μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Corporate Finance Faculty του ICAEW.