Για «Αντιρωσική Υστερία» Κατηγορεί η Ρωσική Πρεσβεία τον Πομπέο – Σφοδρή Αντίδραση στις Δηλώσεις Περί Gazprom

Για «Αντιρωσική Υστερία» Κατηγορεί η Ρωσική Πρεσβεία τον Πομπέο – Σφοδρή Αντίδραση στις Δηλώσεις Περί Gazprom
energia.gr
Τετ, 30 Σεπτεμβρίου 2020 - 14:33

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα στις χθεσινές δηλώσεις Πομπέο για το ρόλο της Gazprom στις ενεργειακές προμήθειες, αλλά και τη στάση της Μόσχας στη Λιβύη, καθώς και σε θέματα που αφορούν την Ορθοδοξία

«Δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους να τραβήξουν την Ελλάδα στο αντιρωσικό μέτωπο. Η αντιρωσική υστερία δύσκολα μπορεί να βρει ανταπόκριση στο φίλο ελληνικό λαό», αναφέρει σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η ρωσική Πρεσβεία στη χώρα μας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της βάσης της Σούδας μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Μάικ Πομπέο είχε τονίσει ότι «οι ελεύθερες αγορές είναι αυτές που θα πρέπει να αποφασίζουν σχετικά με τις προμήθειες ενέργειας και όχι η ρωσική Gazprom». Επίσης, ανέφερε ότι, κατά τη διάρκεια συζήτησης Στρογγυλής Τράπεζας στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα κ. Τζέφρυ Πάιατ, είχε την ευκαιρία να  επαναδιατύπωσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στις διαρκείς προσπάθειες της Ελλάδας να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές οδούς και την παροχή ενέργειας σε ολόκληρη την περιοχή.

Επίσης, αναφορικά με το ρόλο της Ρωσίας στη Μεσόγειο, αλλά και σε θέματα που άπτονται την πανδημία αλλά και την Ορθόδοξη Εκκλησία, ο κ. Πομπέο δήλωσε:

«Η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή και ειδικά στη Λιβύη, ενώ οι ΗΠΑ ζητούν την απόσυρση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων και τη συμφιλίωση στη χώρα. Επίσης, συμφωνήσαμε με τον κ. Πρωθυπουργό να διερευνήσουμε δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που θέτει η Ρωσία μέσω επιβλαβών ενεργειών επιρροής, όπως η διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία και η προσπάθειά της να εντάξει στα σχέδιά της την Ορθόδοξη Εκκλησία».