Πομπέο: «Οι Ελεύθερες Αγορές και Όχι η Ρωσική Gazprom θα Πρέπει να Αποφασίζουν για τις Προμήθειες Ενέργειας»

Πομπέο: «Οι Ελεύθερες Αγορές και Όχι η Ρωσική Gazprom θα Πρέπει να Αποφασίζουν για τις Προμήθειες Ενέργειας»
energia.gr
Τρι, 29 Σεπτεμβρίου 2020 - 18:35

«Οι ελεύθερες αγορές είναι αυτές που θα πρέπει να αποφασίζουν σχετικά με τις προμήθειες ενέργειας και όχι η ρωσική Gazprom», τόνισε, μεταξύ άλλων, από τη Σούδα, κατά την από κοινού επίσκεψή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάικ Πομπέο.

Ειδικότερα, απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Πομπέο, αναφερόμενος στη χθεσινή συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα κ. Τζέφρυ Πάιατ, τη χαρακτήρισε «εξαιρετική», προσθέτοντας, ότι, κατά τη διάρκειά της, είχε την ευκαιρία να  επαναδιατύπωσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στις διαρκείς προσπάθειες της Ελλάδας να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές οδούς και την παροχή ενέργειας σε ολόκληρη την περιοχή.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι η χώρα του, έχει τη βαθιά πεποίθηση ότι για την ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσογείου θα πρέπει να προάγεται η συνεργασία και να δημιουργηθούν τα θεμέλια για τη διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ευημερία ολόκληρης της περιοχής. «Υποστηρίζουμε έντονα τον διάλογο μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας, και τους ενθαρρύνουμε να ξεκινήσουν εκ νέου τις συνομιλίες για τα θέματα αυτά το συντομότερο δυνατό. Μόλις πριν δύο ημέρες μίλησα με τον Γενικό Γραμματέα κ. Στόλτενμπεργκ σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο ΝΑΤΟ και ελπίζουμε ότι οι συζητήσεις αυτές θα μπορέσουν να συνεχιστούν σε σοβαρή βάση», σημείωσε ο κ. Πομπέο.

Αποκάλυψε, επίσης, ότι, στις συναντήσεις που είχε με την ελληνική κυβέρνηση, έθεσε το θέμα των προσπαθειών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας να χρησιμοποιήσει οικονομική ισχύ εδώ και στην ευρύτερη περιφέρεια, «προκειμένου να αποκτήσει στρατηγική επιρροή στις Δημοκρατίες της Ευρώπης», ενώ πρόσθεσε: «Είμαστε πολύ υπερήφανοι για το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και η ομάδα του αναπτύσσουν και προωθούν το ψηφιακό μέτωπο της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών για το 5G. Επίσης, βλέπουμε με ικανοποίηση το γεγονός ότι η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα “Καθαρό Δίκτυο”».