Η Uber, η εταιρία μίσθωσης οχημάτων με οδηγό, κέρδισε τη νομική διαμάχη για την αποκατάσταση της άδειας λειτουργίας της στο Λονδίνο, η οποία είχε αφαιρεθεί λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Reuters, δικαστής έκρινε τη Δευτέρα πως η εταιρία είναι κατάλληλος και σωστός φορέας παρά τις «αστοχίες του παρελθόντος».

Η υπηρεσία Μεταφορών του Λονδίνου (TfL) αρνήθηκε να χορηγήσει νέα άδεια στην εταιρία το 2019 λόγω ενός «μοτίβου αδυναμιών» όπως το χαρακτήρισε, όπως ότι εκτελούνταν χιλιάδες διαδρομές όπου άλλοι οδηγοί από αυτούς που διαφημίζονταν στην πλατφόρμα παραλάμβαναν τους επιβάτες.

Η TfL είχε αρνηθεί να δώσει άδεια στην αμερικανική εταιρία και το 2017 -ένα μεγάλο πλήγμα σε μια από τις σημαντικότερες αγορές της- πριν της ξαναδοθεί σε δοκιμαστική βάση.

«Είμαι ικανοποιημένος που κάνουν ό,τι μια λογική εταιρία στον κλάδο τους θα έπρεπε να κάνει, ίσως και περισσότερα», δήλωσε σήμερα ο δικαστής Ταν Ικράμ, δίνοντας στην εταιρία το δικαίωμα να εκτελεί δρομολόγια για 18 μήνες.

Η Uber, που έχει ζητήσει συγγνώμη για τα λάθη που έχει κάνει, έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες και ρυθμιστικές προκλήσεις και αλλού, όπως στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Οι μετοχές της Uber σημείωσαν άνοδο 6% στην προσυνεδριακή τους διαπραγμάτευση στις ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

«Αυτή η απόφαση είναι μια αναγνώριση της δέσμευσης της Uber στην ασφάλεια και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με την TfL», δήλωσε ο Τζέιμι Χέιγουντ, επικεφαλής της Uber για την περιοχή της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης.

Στο Λονδίνο, η εταιρία έχει σειρά από ανταγωνιστές, όπως η Ola, η Freenow και η Bolt.

Οι οδηγοί των παραδοσιακών μαύρων ταξί της βρετανικής πρωτεύουσας έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων διαμαρτυρόμενοι για αυτό που θεωρούν απειλή για το μέσο βιοπορισμού τους. Η συνδικαλιστική τους οργάνωση ανέφερε ότι η σημερινή απόφαση αποτελεί «καταστροφή» για τη βρετανική πρωτεύουσα.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, επικεφαλής της TfL, προειδοποίησε την Uber να τηρεί τις υποχρεώσεις της.

«Μπορώ να διαβεβαιώσω τους Λονδρέζους ότι η TfL θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την Uber και δεν θα διστάσει να λάβει άμεσα δράση στην περίπτωση που δεν πληρούν τα αυστηρά πρότυπα που απαιτούνται για την προστασία των επιβατών», ανέφερε σε ανακοίνωση.