Η IBM Research ανακοίνωσε τις ετήσιες αλλαγές στο φετινό «5 σε 5» που οφείλονται στην καινοτομία, στην επιστήμη και την τεχνολογία μέσα σε πέντε χρόνια. Η ματιά της IBM Research στο μέλλον φέτος επικεντρώθηκε στο ερώτημα, "Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να ανακαλύψουμε εκ νέου το σχεδιασμό

και την ανακάλυψη υλικών για να βρούμε πιο βιώσιμες λύσεις σε καθημερινά προβλήματα;" Το φετινό IBM «5 in 5», το οποίο συμπίπτει με την πρώτη εικονική Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους η ερευνητική κοινότητα της IBM εφαρμόζει τεχνολογίες για να κλιμακώσει την επιστημονική σκέψη και να επιταχύνει την ανακάλυψη για να βρει πιο βιώσιμες λύσεις.

Ακολουθούν τα 2020 «5 σε 5» της IBM Research:

1. Συγκέντρωση και μετατροπή CO2 για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Στα επόμενα πέντε χρόνια, θα είμαστε σε θέση να συλλάβουμε CO2 από τον αέρα και να το μετατρέψουμε από τη μάστιγα του περιβάλλοντος σε κάτι χρήσιμο. Ο στόχος είναι να κάνουμε τη δέσμευση και επαναχρησιμοποίηση CO2 αρκετά αποτελεσματική ώστε να κλιμακώσουμε παγκοσμίως, ώστε να μειώσουμε σημαντικά το επίπεδο του επιβλαβούς CO2 στην ατμόσφαιρα και, τελικά, να επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή.

2. Μοντελοποίηση της Μητέρας Φύσης για να θρέψει έναν αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές άνθρακα. Στα επόμενα πέντε χρόνια, θα επαναλάβουμε την ικανότητα της φύσης να μετατρέψει το άζωτο στο έδαφος σε πλούσιο σε νιτρικά άλατα, τροφοδοτώντας τον αναπτυσσόμενο κόσμο μειώνοντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των λιπασμάτων. Θα βρούμε μια καινοτόμο λύση για να επιτρέψουμε τη σταθεροποίηση του αζώτου σε βιώσιμη κλίμακα και να βοηθήσουμε στη σίτιση του ταχέως αναπτυσσόμενου πληθυσμού του κόσμου.

3. Επανεξετάζοντας τις μπαταρίες προτού πρέπει να ξανασκεφτούμε τον κόσμο μας. Στα επόμενα πέντε χρόνια, θα ανακαλύψουμε νέα υλικά για ασφαλέστερες και πιο περιβαλλοντικά προτιμώμενες μπαταρίες ικανές να υποστηρίξουν ένα δίκτυο ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές και πιο βιώσιμες μεταφορές. Πολλές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι διαλείπουσες και απαιτούν αποθήκευση. Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της κβαντικής υπολογιστικής θα έχει ως αποτέλεσμα μπαταρίες κατασκευασμένες με ασφαλέστερα και αποδοτικότερα υλικά για βελτιωμένη απόδοση.

4. Βιώσιμα υλικά, βιώσιμα προϊόντα, βιώσιμος πλανήτης. Στα επόμενα πέντε χρόνια, θα προωθήσουμε την κατασκευή υλικών, επιτρέποντας στους κατασκευαστές ημιαγωγών να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα των πολυπόθητων προϊόντων τους. Οι επιστήμονες θα υιοθετήσουν μια νέα προσέγγιση στο σχεδιασμό υλικών που επιτρέπει στη βιομηχανία τεχνολογίας να παράγει πιο γρήγορα βιώσιμα υλικά για την παραγωγή ημιαγωγών και ηλεκτρονικών συσκευών.

5. Μαθαίνοντας από το παρελθόν μας για ένα πιο υγιές μέλλον. Τα επόμενα πέντε χρόνια, στοχεύουμε να βοηθήσουμε στη διευκόλυνση της δημιουργίας θεραπειών για να βοηθήσουμε τους γιατρούς και τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής στην καταπολέμηση νέων, απειλητικών για τη ζωή ιών σε μεγαλύτερη κλίμακα από ό, τι είναι δυνατόν σήμερα. Ένας συνδυασμός τεχνητής νοημοσύνης, αναλυτικών στοιχείων και δεδομένων μπορεί δυνητικά να βοηθήσει με την ταχεία ανάλυση ιατρικών στοιχείων πραγματικού κόσμου για να προτείνει νέους υποψήφιους για ανανέωση φαρμάκων και να επιταχύνει κλινικές δοκιμές. Στο μέλλον, αυτά τα εργαλεία ενδέχεται να επιτύχουν ευρεία υιοθέτηση σε όλες τις βιομηχανίες, πράγμα που θα αποτελέσει ένα από τα μέσα ταχείας ανταπόκρισης σε ιούς που απειλούν τη ζωή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το project «5 σε 5» του τρέχοντος έτους υποστηρίζει μια μεγαλύτερη πρωτοβουλία IBM που ξεκίνησε σήμερα γύρω από το Επείγον της Επιστήμης, σχετικά με την κρίσιμη ανάγκη εφαρμογής επιστημονικής σκέψης σε όλες τις κλίμακες.

Παράλληλα η IBM ενθαρρύνει όσους πιστεύουν στα οφέλη της επιστήμης να μοιράζονται μηνύματα προς υποστήριξη της #urgencyofscience.