Νέο πλαίσιο διαγωνιστικών διαδικασιών για την κατακύρωση αποζημιώσεων από καινούργιες μονάδες ΑΠΕ σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σκοπό να λειτουργήσει ως μεταβατικό στάδιο προς την πλήρη ένταξη των «πράσινων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του Target Model.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του ΥΠΕΝ είναι η σχετική πρόταση να σταλεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου.

Για το νέο διαγωνιστικό πλαίσιο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ με θεσμικούς φορείς του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών. Από τη σύσκεψη διαφάνηκε πως πρόθεση του υπουργείου είναι, παράλληλα με τη διεξαγωγή των διαγωνισμών, να διευρύνονται τα έργα που λειτουργούν εκτός καθεστώτος λειτουργικής ενίσχυσης. Η βασική πηγή εσόδων για τα έργα αυτά θα προέρχεται κατευθείαν από μεγάλους καταναλωτές, με τους οποίους θα συνάπτονται μακροπρόθεσμες συμβάσεις αγοραπωλησίας «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας (PPA).

«Οι ΑΠΕ θα πρέπει να πάψουν να είναι ρυθμισμένη αγορά. Θα πρέπει σταδιακά να αρχίσουν να λειτουργούν όπως και στις περισσότερες (αν όχι σε όλες) τις χώρες της Ευρώπης», σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στη σύσκεψη. Όσα έργα λειτουργούν εκτός ρυθμισμένης αγοράς, δηλαδή εκτός του καθεστώτος λειτουργικής ενίσχυσης, δεν θα αποζημιώνονται μέσω του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.

Όσον αφορά το νέο διαγωνιστικό πλαίσιο, η λειτουργία του ως «γέφυρας» προς την πλήρη ένταξη στο Target Model αποτελεί και το πρίσμα με το οποίο θα καθορισθεί η διάρκεια ισχύος του, η συνολική δημοπρατούμενη ισχύς και η συχνότητα των διαγωνισμών. Κατά τη σύσκεψη, πάντως, η ηγεσία του υπουργείου δεν έδωσε κάποιο στίγμα των προθέσεών της για τις συγκεκριμένες παραμέτρους.

Από την άλλη πλευρά, πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να προχωρήσει και σε αλλαγές στην ίδια τη διαδικασία των δημοπρασιών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω μείωση των τιμών αναφοράς που «κλειδώνουν» τα νέα έργα. Η εκτίμηση του υπουργείου είναι ότι σε πρώτη φάση το υφιστάμενο καθεστώς όντως οδήγησε σε αισθητή μείωση των τιμών αναφοράς συγκριτικά με τις προγενέστερες ρυθμιζόμενες «ταρίφες», στην πορεία ωστόσο ατρόφησε η έντονα πτωτική τάση των κατακυρούμενων τιμών. Έτσι, σκοπός είναι να αναπροσαρμοστεί το καθεστώς των δημοπρασιών με τέτοιο τρόπο ώστε να αναθερμανθεί η δυναμική περαιτέρω «επιθετικής» αποκλιμάκωσης των τιμών.

*(Από τη Ναυτεμπορική)