Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να βγει στις διεθνείς αγορές, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αναμένεται να συνδράμει τις προσπάθειες ανάκαμψης των πληγέντων από την πανδημία χωρών της Ε.Ε.

Ωστόσο, από τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα προσπαθήσει να αντλήσει η Κομισιόν στις αρχές του 2021, περίπου το 30% (225 δισ. ευρώ) αναμένεται να προέρχεται μέσω των λεγόμενων «πράσινων ομολόγων».

«Είμαστε παγκόσμιοι ηγέτες στην “πράσινη” χρηματοδότηση. Είμαστε οι μεγαλύτεροι εκδότες “πράσινων ομολόγων” παγκοσμίως» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο ίδιο πλαίσιο, ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να περικόψει τις εκπομπές άνθρακα κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 έναντι του πρότερου στόχου μείωσης κατά 40%. «Ξέρω ότι αυτή η αλλαγή από το 40% στο 55% είναι πολύ μεγάλη για κάποιους. Αλλά η οικονομία και η βιομηχανία μπορεί να την αντέξει».

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν σχεδόν αδύνατη την επίτευξη των παραπάνω στόχων, λόγω των ιδιαίτερων αναγκών ορισμένων οικονομικών κλάδων. «Το δύσκολο μέρος είναι να ζητήσεις από τους κλάδους των μεταφορών και της βιομηχανίας να περιορίσουν τις εκπομπές» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του think tank Bruegel, Γκούντραμ Γουλφ, μιλώντας στο πρακτορείο CNBC.

Τι είναι τα «πράσινα ομόλογα»

Τα «πράσινα ομόλογα» αποτελούν ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο συνίσταται στην άντληση χρημάτων που θα χρηματοδοτήσουν projects για την κλιματική αλλαγή ή το περιβάλλον.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν, τα «πράσινα ομόλογα» θα χρησιμοποιηθούν και στο πλαίσιο αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο αφορά τόσο την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού όσο και τη μετάβαση σε μια «πιο πράσινη οικονομία».

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")