Πτωτικά Αναθεωρεί τις Προβλέψεις του ο ΙΕΑ για τη Ζήτηση Πετρελαίου τη Φετινή Χρονιά

Πτωτικά Αναθεωρεί τις Προβλέψεις του ο ΙΕΑ για τη Ζήτηση Πετρελαίου τη Φετινή Χρονιά
energia.gr
Τρι, 15 Σεπτεμβρίου 2020 - 13:46

Πτωτικά αναθεώρησε σήμερα τις προβλέψεις του, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), σχετικά με την εξέλιξη της ζήτησης πετρελαίου για τη φετινή χρονιά λόγω της υγειονομικής κρίσης και των πολλαπλών προβλημάτων που δημιουργεί σχεδόν σε όλους τους κλάδους των αγορών. Ο Οργανισμός στη μηνιαία 

έκθεσή του για το πετρέλαιο, αναφέρει ότι «Μια αναζωπύρωση των κρουσμάτων της πανδημίας του κορονοϊού σε πολλές χώρες, τοπικά μέτρα περιορισμού, η συνεχιζόμενη τηλεργασία και η αδυναμία του τομέα αερομεταφορών μας οδηγούν στο να αναθεωρήσουμε πτωτικά τις εκτιμήσεις μας για τη ζήτηση το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2020». 

Ο ΙΕΑ αναμένει πλέον ετήσια μείωση 8,4 εκατ. βαρελιών την ημέρα στην παγκόσμια ζήτηση φέτος, συγκριτικά με 8,1 εκατ. που ανέμενε στην προηγούμενη έκθεση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, την επόμενη χρονιά η ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει κατά 5,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλαδή λίγο περισσότερο (260.000 βαρέλια την ημέρα) σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση και τελικά να διαμορφωθεί στα 97,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ένα επίπεδο που είναι σε κάθε περίπτωση χαμηλότερο από το αυτό του 2017.

«Με την άφιξη του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, θα εισέλθουμε σε άγνωστο έδαφος σε ό,τι αφορά την επιδημικότητα της Covid-19», ανέφερε ο ΙΕΑ.

Ήδη από την προηγούμενη έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο, ο Οργανισμός είχε χαρακτηρίσει «εύθραυστη» την αποκατάσταση της ισορροπίας στην αγορά πετρελαίου. «Ένα μήνα πιο μετά, οι προοπτικές εμφανίζονται ακόμα πιο εύθραυστες», ανέφερε ο ΙΕΑ.