Η νέα έκθεση Energy Outlook της bp εξετάζει τις πιθανές εξελίξεις στην παγκόσμια ενέργεια έως το 2050, καθώς ο κόσμος κινείται προς χαμηλότερα επίπεδα άνθρακα, το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα αναδιαρθρώνεται ουσιαστικά και γίνεται πιο διαφορετικό, καθοδηγούμενο από τις ανάγκες των πελατών, με αυξημένο ανταγωνισμό μεταξύ καυσίμων.

Η κατανάλωση ενέργειας απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα, και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνονται ραγδαία καθώς ο κόσμος συνεχίζει να τροφοδοτείται με ηλεκτρισμό. Απαιτούνται αποφασιστικά μέτρα πολιτικής, όπως σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του άνθρακα, για την επίτευξη μόνιμης μείωσης των εκπομπών από τη χρήση ενέργειας.

Η έκδοση 2020 διερευνά τις επιλογές για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση και πώς μπορούν οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας να εξελιχθούν τα επόμενα τριάντα χρόνια και οι βασικές αβεβαιότητες που μπορεί να τις διαμορφώσουν. Κοιτάζοντας μέχρι το 2050 - μια δεκαετία περισσότερο από ό, τι σε προηγούμενες εκδόσεις - το Outlook επικεντρώνεται όπως προαναφέρθηκε, σε τρία κύρια σενάρια.

Στα κύρια σενάρια περιλαμβάνει ότι, η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται για τουλάχιστον ένα μέρος της περιόδου έως το 2050. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η δομή της ενεργειακής ζήτησης αλλάζει ριζικά, με έναν μειωμένο ρόλο για τα ορυκτά καύσιμα να αντισταθμίζεται από μια αυξανόμενη μερίδιο για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αυξανόμενο ρόλο στην ηλεκτρική ενέργεια.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της bp, Spencer Dale, θα παρουσιάσει το Outlook σήμερα στην αρχή της σειράς παρουσιάσεων κεφαλαιαγορών αυτής της εβδομάδας, στις οποίες ο διευθύνων σύμβουλος Bernard Looney και η ηγετική ομάδα της bp θα παράσχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα στρατηγική που παρουσίασε η bp τον περασμένο μήνα.

Ο Bernard Looney σχολίασε: «Το bp Energy Outlook είναι πολύτιμο για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα το μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο και ήταν καθοριστικό για να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε τη νέα μας στρατηγική. Φέτος, το Outlook φτάνει μια δεκαετία περισσότερο από ό, τι στο παρελθόν, έως το 2050 - το έτος με το οποίο σκοπεύουμε να επιτύχουμε την καθαρή φιλοδοξία μας.

«Ακόμη και όταν η πανδημία έχει μειώσει δραματικά τις παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα, ο κόσμος παραμένει σε μια μη βιώσιμη πορεία. Ωστόσο, η ανάλυση στο Outlook δείχνει ότι, με αποφασιστικά μέτρα πολιτικής και περισσότερες επιλογές χαμηλού άνθρακα τόσο από εταιρείες όσο και από καταναλωτές, η ενεργειακή μετάβαση εξακολουθεί να μπορεί να επιτευχθεί.

"Είναι ένας από τους λόγους που παραμένω αισιόδοξος για το μέλλον και ελπίζω ότι οι αναγνώστες θα βρουν χρήσιμη την αναφορά καθώς όλοι προσπαθούμε να κάνουμε τη διαφορά."

 

Ολόκληρο το Energy Outlook 2020 εδώ