Στη σημερινή συνεδρίασή της η ΕΚΤ αναμένεται να δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση από προηγουμένως στο ότι το κατεπείγον πρόγραμμα αγοράς τίτλων –για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας– ύψους 1,35 τρισ. ευρώ δεν αποτελεί ένα ανώτατο όριο αλλά έναν στόχο. Επιπλέον, η Τράπεζα, επιδιώκοντας να χαλιναγωγήσει την άνοδο του ευρώ προς το δολάριο, ίσως προβεί σε λεκτικές παρεμβάσεις-μήνυμα προς τις χρηματαγορές ίσως, δηλαδή, να εκφράσει μία κάποια ανησυχία για τις αποπληθωριστικές επιπτώσεις του ισχυρότερου ευρώ

Αναφορικά τώρα με τις προβλέψεις του 2021 και του 2022 για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδεχομένως να τις αναθεωρήσει προς τα κάτω. Η έντονη ανατίμηση του ευρώ ως προς το δολάριο κατά 9% και πλέον από 1,08 σε 1,185 δολ. και κατά 4,5% έναντι ενός ευρύτερου «καλαθιού» νομισμάτων από τα μέσα Μαΐου έως τα μέσα Αυγούστου επηρεάζει την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Μία ενίσχυση της ισοτιμίας του ευρώ σημαίνει ότι οι εισαγωγές γίνονται φθηνότερες, η ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαίων εξαγωγέων ελαττώνεται και οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες γίνονται δυσκολότερες για την οικονομία ευρύτερα. Εκτιμώντας την άνοδο του ευρώ προς τα άλλα νομίσματα με την ονομαστική της αξία, η ΕΚΤ ίσως υποβαθμίσει τις προβλέψεις ανάπτυξης και πληθωρισμού κατά 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας το 2021 και το 2022. Παρά ταύτα, η Ιστορία έχει δείξει ότι η πραγματική αντίδραση της ζήτησης και των τιμών σε μία ενδυνάμωση του ευρώ εξαρτάται από το είδος του σοκ, που προκάλεσε αρχικά την εξέλιξη αυτή. Η εν λόγω αντίδραση φαίνεται πως είναι σοβαρότερη, όταν προϋπήρξε ένα εξωγενές σοκ και μικρότερου μεγέθους, εάν πρόκειται για ένα μη δυσάρεστο ενδογενές σε επίπεδο ζήτησης.

Οι μείζονες παράγοντες της ανατίμησης, πάντως, οι ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες, δηλαδή, η δυναμική ανάκαμψη στην οικονομική δραστηριότητα και στη διάθεση ανάληψης ρίσκου τόσο στην Ευρωζώνη όσο και διεθνώς, η αρχικά και συγκριτικά επιτυχής συγκράτηση της πανδημίας στην Ευρώπη, καθώς και η διαχείριση μη πιθανών κινδύνων, αφότου συνήφθη συμφωνία στην Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης από την πανδημία. Επίσης, συνέβαλε και η πραγματική εξασθένηση  άλλων νομισμάτων και δη του δολαρίου, διότι η Fed τείνει σε μία ηπιότερη τοποθέτηση ως προς τη νομισματική της πολιτική. Αναμένουμε η ΕΚΤ να αναθεωρήσει τον πληθωρισμό στο 0,7% από το 0,8% για το 2021 και στο 1,2% από το 1,3% για το 2022. Σχετικά τώρα με το ΑΕΠ, θα το προσαρμόσει στο 5% από το 5,2% για το επόμενο έτος και στο 3,1% από το 3,3% για το μεθεπόμενο. Τέλος, εκτιμάμε πως η εν λόγω συγκρατημένη αναθεώρηση του πληθωρισμού δεν θα κάνει την ΕΚΤ να τονώσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 500 δισ. ευρώ, αλλά ίσως το αποπειραθεί, και μάλιστα σε μεγαλύτερη κλίμακα, στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

* Ο κ. Florian Hense είναι οικονομολόγος της επενδυτικής τραπέζης Berenberg.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")