ΑΔΜΗΕ: Δεν Ελήφθησαν Υπ’ Όψη στη Νέα Εισήγηση του ΔΑΠΕΕΠ οι Παρατηρήσεις μας Σχετικά με τον Κώδικα

ΑΔΜΗΕ: Δεν Ελήφθησαν Υπ’ Όψη στη Νέα Εισήγηση του ΔΑΠΕΕΠ οι Παρατηρήσεις μας Σχετικά με τον Κώδικα
energia.gr
Τρι, 8 Σεπτεμβρίου 2020 - 19:56

Επιμένει ο ΑΔΜΗΕ στις αντιρρήσεις του επί των εισηγήσεων του ΔΑΠΕΕΠ σχετικά με τον Κώδικα που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της επικαιροποιημένης διαβούλευσης του ΔΑΠΕΕΠ, όπου μόνος συμμετέχων ήταν ο ΑΔΜΗΕ, ο Διαχειριστής τονίζει ότι στη σχετική επιστολή του 

στο πλαίσιο της από 29/05/2020 Δημόσιας Διαβούλευσης του Κώδικα ΔΑΠΕΕΠ, επισημάνθηκε η μη ευθυγράμμισή του εν λόγω Κώδικα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Αγοράς Εξισορρόπησης και στον Κανονισμό Εκκαθάρισης Θέσεων Αγοράς Εξισορρόπησης, ιδίως σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα εκκαθάρισης και τους χρονισμούς αποστολής δεδομένων από τον Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ.

Ωστόσο, ο ΑΔΜΗΕ τονίζει ότι ούτε στην εκ νέου εισήγηση του ΔΑΠΕΕΠ δεν ελήφθησαν υπόψη οι ως άνω παρατηρήσεις με αποτέλεσμα ο προτεινόμενος Κώδικας ΔΑΠΕΕΠ να έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους εγκεκριμένους από τη ΡΑΕ Κανονισμούς που αφορούν την Αγορά Εξισορρόπησης. Κι αυτό παρ’ ότι με τη σχετική επιστολή του ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο της από 29/05/2020 Δημόσιας Διαβούλευσης του Κώδικα ΔΑΠΕΕΠ, επισημάνθηκε η μη ευθυγράμμισή του εν λόγω Κώδικα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Αγοράς Εξισορρόπησης και στον Κανονισμό Εκκαθάρισης Θέσεων Αγοράς Εξισορρόπησης, ιδίως σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα εκκαθάρισης και τους χρονισμούς αποστολής δεδομένων από τον Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ.

Η επιστολή καταλήγει με την παρατήρηση ότι «η ενσωμάτωση των παρατηρήσεων μας είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί η αποδοτική λειτουργία της Ελληνικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας με την έναρξη των αγορών του target model».

Αναλυτικά οι παρατηρήσεις του ΑΔΜΗΕ στη διαβούλευση είναι διαθέσιμη εδώ:

Ημερομηνία αποστολής: 07.09.2020
Αριθμός πρωτοκόλλου: Ι-287801
Αποστολέας: ΑΔΜΗΕ ΑΕ
Επιστολή: ADMIE (μέγεθος: 110,106 kb)

Από την πλευρά της ΡΑΕ διευκρινίζεται ότι η Αρχή δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επί του περιεχομένου των προτάσεων που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση, οι οποίες αποτελούν εισήγηση της ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε.

Η δημοσιοποίηση της επιστολής του ΑΔΜΗΕ από τη ΡΑΕ πραγματοποιείται σε συνέχεια της από 02 Σεπτεμβρίου 2020 πρόσκλησής της για συμμετοχή στη Δημόσια Διαβούλευση επί της επικαιροποιημένης εισήγησης της ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε. σχετικά με την τροποποίηση διατάξεων του εγκεκριμένου Κώδικα Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης  (υπ΄αριθμ. 943/2019 απόφαση ΡΑΕ -  ΦΕΚ Β’ 4045/05.11.2019), ώστε, αφενός οι αντίστοιχες διατάξεις του ΚΔΑΠΕΕΠ που αφορούν στις εκκαθαρίσεις του ΜΜΒΑΠ και της ΠΑΕΣΑ να συνάδουν με την ως άνω Υ.Α., αφετέρου ο ΚΔΑΠΕΕΠ να εναρμονιστεί και να ευθυγραμμιστεί με τις διατάξεις του ρυθμιστικού πλαισίου που θα διέπει τις Αγορές Ηλεκτρικής Ενέργειας μετά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού Μοντέλου Στόχου.