Αμελητέα αύξηση κατέγραψε η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) το περασμένο επταήμερο, παραμένοντας βέβαια σε υψηλά επίπεδα, καθώς σημείωσε υψηλό 31 εβδομάδων, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 31 Αυγούστου και 6 Σεπτεμβρίου ανήλθε στα €53,61/MWh, δηλαδή αυξημένη σε ποσοστιαία βάση κατά 0,81% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €96,06/MWh και στα €27,00/MWh αντιστοίχως.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου, φτάνοντας τα €69,91/MWh.



Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, οι υψηλές θερμοκρασίες, που διατηρήθηκαν τις περισσότερες ημέρες της περασμένης εβδομάδας, ενίσχυσαν κατά περίπου 2% τη ζήτηση ηλεκτρισμού, η οποία προσέγγισε τις 1,1 TWh σε επίπεδο εβδομάδας. Οι μονάδες ΑΠΕ είδαν την παραγωγή τους να αυξάνεται κατά 12% σε εβδομαδιαίο επίπεδο (251 GWh), καλύπτοντας το 23% της ζήτησης.

Οι μονάδες φυσικού αερίου διατήρησαν τα σκήπτρα στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου, καθώς με 439 GWh κάλυψαν το 40% της ζήτησης.

Αξιοσημείωτη ήταν και η συμβολή των καθαρών εισαγωγών, οι οποίες με 266 GWh, που αποτελεί υψηλό 23 εβδομάδων, κάλυψαν το 24% της εβδομαδιαίας ζήτησης.