Νέα αναβολή στην έναρξη λειτουργίας του target model προοιωνίζονται οι πληροφορίες που προέρχονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και παράγοντες της αγοράς, σύμφωνα με τις οποίες, «προβλήματα τεχνικής υφής» καθιστούν ανέφικτη την τήρηση και της δεύτερης ημερομηνίας έναρξης των αγορών του Ελληνικού Χρηματισηρρίου Ενέργειας, ήτοι, την 17η Σεπτεμβρίου. 

Ο αρχικός προγραμματισμός που είχε γίνει, μεταξύ ΑΔΜΗΕ, Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ΡΑΕ και ΥΠΕΝ προέβλεπε τα εγκαίνια του target model στις 30 του περασμένου Ιουνίου.

Η ημερομηνία εκείνη δεν έγινε δυνατό να επιτευχθεί καθώς προέκυψαν σοβαρά προβλήματα με την παράδοση του λογισμικού που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης στον ΑΔΜΗΕ, εξαιτίας της υγιειονομικής κρίσης, όπως είχε υποστηρίξει η ανάδοχος General Electric.

Μετέπειτα, η διοίκηση του ΕΧΕ εξήγγειλε την έναρξη εφαρμογής του target model στις αρχές Αυγούστου. Τότε όμως προέκυψε ένα άλλο πρόβλημα, καθώς αποκαλύφθηκε ότι οι spot  αγορές του ΕΧΕ δεν μπορούν να λειτουργήσουν πριν από τον Σεπτέμβριο.

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι με βάση την Υπουργική Απόφαση, το ακυρωμένο στην πράξη χρονοδιάγραμμα είχε ως εξής:

Η 10η Απριλίου 2020 ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την έναρξη δοκιμών προσομοίωσης παραγωγικής λειτουργίας όλων των συστημάτων των Αγορών μεταξύ ΑΔΜΗΕ, ΕΧΕ, EnexClear και Συμμετεχόντων. Ειδικά για τα συστήματα Εκκαθάρισης της Αγοράς Εξισορρόπησης η καταληκτική προθεσμία για τις δοκιμές προσομοίωσης παραγωγικής λειτουργίας ήταν η 15η Μαΐου 2020.

H 15η Μαΐου ήταν η καταληκτική ημερομηνία και για την έναρξη διεξαγωγής δοκιμής συνεχούς προσομοίωσης παραγωγικής λειτουργίας των συστημάτων των Αγορών (dry runs).

Τέλος, η καταληκτική λειτουργία των Αγορών Επόμενης Ημέρας, Ενδοημερήσιας και Εξισορρόπησης (Go- Live) ήταν η 30η Ιουνίου 2020.

Έκτοτε κύλισε αρκετό νερό στο αυλάκι και η 17η Σεπτεμβρίου προέκυψε ως η νέα ημερομηνία έναρξης των αγορών του target model, για να ακυρωθεί, με τη σειρά της, εκ των πραγμάτων και λόγω αντικειμενικών δυσκολιών.

Πηγές του ΥΠΕΝ ενημέρωσαν το energia.gr, ότι η αναβολή αρκετών εβδομάδων βρίσκεται προ των πυλών και τούτο επειδή εξακολουθούν να παρατηρούνται σημαντικές εκκρεμότητες, σε τεχνικό αλλά και ακόμα σε ρυθμιστικό επίπεδο. Στο τεχνικό κομμάτι, βρέθηκε ότι στα dry runs (ήτοι, η πλήρης προσομοίωση κοινής λειτουργίας των τεσσάρων αγορών που ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου και συνεχίζεται σε καθημερινή βάση) δεν υπάρχει  σύγκλιση των αποτελεσμάτων των δοκιμών, με τα πραγματικά δεδομένα του ΗΕΠ, με τα πιο σοβαρά προβλήματα να παρατηρούνται στην αγορά εξισορρόπησης.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των θερμικών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας επισήμαναν ότι εντόπισαν εκκρεμότητες στο ρυθμιστικό επίπεδο, που αφορούν στους κανόνες και τους κώδικες λειτουργίας των αγορών. Μάλιστα, μόλις την περασμένη Παρασκευή ο ΑΔΜΗΕ έθεσε σε Δημόσια Διαβούλευση όσα σχετίζονται με την εκκαθάριση της αγοράς εξισορρόπησης, με την οποία  ζητά τα σχόλια των συμμετεχόντων στην αγορά έως και τις 16 Σεπτεμβρίου, τουτέστιν ένα 24ωρο πριν από την προγραματισμένη επίσημη έναρξη του target model.

Καθώς, επομένως, τα αποτελέσματα των έως τώρα τελικών δοκιμών των νέων χονδρεμπορικών αγορών ρεύματος (dry run), με την υποβολή εικονικών προσφορών από ηλεκτροπαραγωγούς, traders και προμηθευτές, από τις αρχές Αυγούστου, δεν διασφαλίζουν την ομαλή μετάβαση στο ΕΧΕ, καθώς παρατηρούνται σημαντικές αποκκλίσεις, βαίνουμε ολοταχώς σε νέα αναβολή .

Σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση εναπόκειται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο, παρακολουθώντας σε καθημερινή βάση τα τεκταινόμενα, ζητά τις απαραίτητες διευκρινήσεις από τους διαχειριστές και αξιολογεί την κατάσταση, αναμένεται να σταθμίσει τα δεδομένα προτού κληθεί να λάβει την όποια απόφασή του για το θέμα, έχοντας, όμως, εξασφαλίσει  ότι προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως πρέπει να είναι βέβαιο ότι θα έχουν επιλυθεί όλες οι εκκρεμότητες.