Αισθητή έκανε την παρουσία της η χώρα στις διεθνείς αγορές για ακόμη μία φορά. Η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου συγκέντρωσε ζήτηση άνω των 18 δισ. ευρώ επιτρέποντας στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίων Εσόδων να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ -περισσότερα ακόμη και από το πιο αισιόδοξο σενάριο που υπήρχε προχθές- και να «χτίσει» έναν διαπραγματεύσιμο τίτλο συνολικής αξίας 5,5 δισ. ευρώ μειώνοντας ταυτόχρονα την απόδοση

Και αυτό διότι κατά τη χθεσινή επανέκδοση του 10ετούς, η απόδοση περιορίστηκε τελικώς στο 1,187% έναντι 1,57% που ήταν η απόδοση κατά την αρχική έκδοση του τίτλου τον Ιούνιο. Η πολύ μεγάλη ζήτηση οδήγησε τον ΟΔΔΗΧ να «σηκώσει» τελικώς το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη ρευστότητας.

 

Η επιτυχία του χθεσινού εγχειρήματος συνίσταται στο ότι η χώρα δανείστηκε με το χαμηλότερο κόστος που έχει διασφαλιστεί ποτέ για 10ετή έκδοση διατηρώντας ταυτόχρονα τα επιθυμητά ποιοτικά χαρακτηριστικά: ευρεία διασπορά, προοπτικές αύξησης της εμπορευσιμότητας επί των ελληνικών τίτλων αλλά και περιορισμένη συμμετοχή των κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds).

 

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της χθεσινής έκδοσης -και ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει τουλάχιστον ένα ακόμη re-opening ελληνικού τίτλου μέχρι το τέλος του χρόνου- τα διαθέσιμα της χώρας αναμένεται να παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους παρά το γεγονός ότι από τις επόμενες κιόλας εβδομάδες, θα υπάρξουν σημαντικές εκταμιεύσεις πόρων για να χρηματοδοτηθούν μέτρα όπως η 3η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά και η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Βεβαίως, το χρέος είναι πλέον πολύ πιθανό να κλείσει πάνω από τα 340 δισ. ευρώ αν και προς το τέλος του χρόνου, ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να εξετάσει το ενδεχόμενο «διορθωτικών κινήσεων» (μεταξύ άλλων το φρενάρισμα της έκθεσης στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου ή η πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων που είχαν δοθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου).

 

Στα 10 δισ. ο φετινός δανεισμός από τις αγορές

 

Μετά και τη χθεσινή έκδοση, ο «νέος δανεισμός» από τις αγορές κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς φτάνει πλέον στα 10 δισ. ευρώ ξεπερνώντας τον ετήσιο στόχο που είχε τεθεί πριν ξεσπάσει η πανδημία (σ.σ.: και ο οποίος έκανε λόγο για μέγιστο ποσό δανεισμού της τάξεως των 7-8 δισ. ευρώ). Δεδομένου ότι ανεστάλη και η απόφαση που είχε ληφθεί στις αρχές του χρόνου τόσο για μείωση της έκθεσης της χώρας στα έντοκα γραμμάτια όσο και για νέα πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με το ποσό των 2 δισ. ευρώ, η χρονιά αναμένεται να κλείσει με σημαντική αύξηση του χρέους σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης. Η αύξηση αυτή ποσοτικοποιείται μέχρι στιγμής στα 8-9 δισ. ευρώ, κάτι που θα ανεβάσει το συνολικό ποσό του χρέους στα 341-342 δισ. ευρώ. Εννοείται ότι μέσα στο 2020 έχουν γίνει και αποπληρωμές δανειακών υποχρεώσεων. Ωστόσο, το χρέος θα φουσκώσει περίπου κατά το ποσό των νέων εκδόσεων ομολόγων επειδή στο σύνολο των υποχρεώσεων θα προστεθούν και οι εκταμιεύσεις δανείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (σ.σ.: μέχρι το τέλος του έτους αναμένονται εκταμιεύσεις της τάξεως των 3-4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ένα σημαντικό κομμάτι, πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, θα είναι υπό μορφή δανείων και όχι επιδοτήσεων).

 

Σε υψηλά επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα

 

Με ταμειακά διαθέσιμα αυτή τη στιγμή της τάξεως των 34-35 δισ. ευρώ, αλλά και προοπτική να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία μέχρι το τέλος του έτους ακόμη και πάνω από 6 δισ. ευρώ (αν προστεθεί η χθεσινή έκδοση, ένα πιθανό re-opening άλλου τίτλου πιθανότατα του 7ετούς αλλά και το ποσό που θα εισπράξει η χώρα από την Ε.Ε.), είναι πλέον πολύ πιθανό ότι η χρονιά θα κλείσει με ταμειακά διαθέσιμα ίδια ή και λίγο περισσότερα σε σχέση με τις αρχές του χρόνου πριν καν ξεσπάσει η πανδημία. Με αυτά τα περίπου 6 δισ. ευρώ που θα μπουν στην οικονομία μέχρι το τέλος του έτους θα καλυφθούν μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες που υπάρχουν για το επόμενο διάστημα όπως είναι:

 

1. Τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Ο ακριβής χρόνος καταβολής αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη. Το ποσό αναμένεται να ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ καθώς εκτός από τα χρήματα που απορρέουν από την πολιτική λύση που δόθηκε για τις αντισυνταγματικές περικοπές του 11μηνου 2015-2016, γεννιούνται ανάγκες καταβολής αναδρομικών και για τους έχοντες συνταξιοδοτηθεί μετά το 2016 με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης αλλά και για όσους συνταξιούχους συνεχίσουν να εργάζονται (σ.σ.: και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρξουν αναδρομικές αυξήσεις συντάξεων λόγω βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου).

2. Η 3η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία θα χρειαστεί πάνω από ένα δισ. ευρώ. H καταβολή θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο καθώς η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα ξεκινήσει άμεσα.

3. Πόροι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα απαιτηθούν για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (επεκτείνεται μέχρι το τέλος του χρόνου), για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, για το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» κ.λπ.

4. Οι στρατιωτικές δαπάνες. Κυβερνητικά στελέχη έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν πρόσθετοι φόροι για την αμυντική θωράκιση της χώρας και μέσα στο 2020.

 

Το χαμηλότερο επιτόκιο διαχρονικά

 

Την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην ελληνική οικονομία επεσήμανε μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή την επιτυχημένη επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου.

 

«Σήμερα, η Ελλάδα κατέγραψε άλλη μία σημαντική επιτυχία στον στίβο των αγορών. Για 3η φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην ελληνική οικονομία. Η χώρα δανείστηκε με το χαμηλότερο κόστος που έχει επιτευχθεί ποτέ στις εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου στο 1,2%. Το χαμηλότερο επιτόκιο διαχρονικά, ανεξαρτήτως διάρκειας έκδοσης. Επίσης, πολύ σημαντική είναι η μεγάλη ζήτηση και η καλή ποιότητα της σημερινής έκδοσης. Αυτή καλύφθηκε, στη συντριπτική πλειοψηφία της, από ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικούς επενδυτές. Γι’ αυτούς τους λόγους, συγχαίρω θερμά τον ΟΔΔΗΧ για τη μεθοδική και σοβαρή δουλειά του. Όλα τα παραπάνω συνιστούν ισχυρή έμπρακτη απόδειξη ότι οι αγορές αναγνωρίζουν το συνεκτικό οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης και την αποτελεσματική εφαρμογή του για την αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας. Και επικροτούν την ολιστική στρατηγική που χαράσσει για την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας, ώστε η χώρα να επιτύχει ισχυρή, βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας. Έχουμε συναίσθηση ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και μεγάλες, αλλά είναι στο χέρι μας να τις υπερβούμε. Και θα τις ξεπεράσουμε, με πίστη στις δυνάμεις μας, με μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά».

 

Βρετανικά κεφάλαια κάλυψαν το 31% της έκδοσης

 

Μόλις στο 8% περιορίστηκε το μερίδιο των κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds) στη χθεσινή επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου μέσω της οποίας το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ.

 

Το μεγαλύτερο μέρος αντλήθηκε από διαχειριστές κεφαλαίων (fund managers), με το ποσοστό τους να φτάνει στο 59%, ενώ ποσοστό της τάξεως του 24% απορροφήθηκε από τις τράπεζες. Στο 6% διαμορφώθηκε το ποσοστό των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων, ενώ οι κεντρικές τράπεζες και οι θεσμοί απορρόφησαν μόλις 3%. Ψήφος εμπιστοσύνης από βρετανικά κεφάλαια καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 31% συγκεντρώνει τους περισσότερους αγοραστές. Ακολουθεί η Γαλλία με 13% και η Ιταλία με 10%, ενώ Γερμανία και Αυστρία απορρόφησαν το 9% της έκδοσης. Αμερικανικά κεφάλαια απορρόφησαν το 8%, ενώ στην Ιβηρική έφτασε ποσοστό 5% και στις Σκανδιναβικές χώρες 10%.

 

300 επενδυτές

 

Ήταν μια έκδοση με πολύ περιορισμένη εγχώρια συμμετοχή, καθώς το μερίδιο της Ελλάδας δεν ξεπέρασε το 7%, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Συνολικά, η έκδοση καλύφθηκε από περίπου 300 επενδυτές. Με βάση την τελική αποτίμηση, το επιτοκιακό περιθώριο διαμορφώθηκε στο 1,187%, με το αντληθέν ποσό του 10ετούς ομολόγου να διαμορφώνεται τελικώς στα 5,5 δισ. ευρώ.

 

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")