ΔΕΣΦΑ: Πέρασε στη Short List για Συμβόλαιο Παροχής Υπηρεσιών στο Νέο Τερματικό LNG του Κουβέιτ, στο Μεγαλύτερο Πεδίο Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης στον Κόσμο

ΔΕΣΦΑ: Πέρασε στη Short List για Συμβόλαιο Παροχής Υπηρεσιών στο Νέο Τερματικό LNG του Κουβέιτ, στο Μεγαλύτερο Πεδίο Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης στον Κόσμο
energia.gr
Τρι, 18 Αυγούστου 2020 - 12:40

Σε μία εξέλιξη που δείχνει την όλο και μεγαλύτερη εξωστρέφεια του ΔΕΣΦΑ, ο Διαχειριστής του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου, με ανάρτηση στα social media, γνωστοποιεί ότι πέρασε με επιτυχία στη δεύτερη φάση διαγωνισμού που αφορά έναν νέο τερματικό φυσικού αερίου, τον LNGΙ στο Κουβέιτ, που αποτελεί και το μεγαλύτερο πεδίο αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG στον κόσμο

Ειδικότερα, μετά την υποβολή προσφοράς στις 11 Αυγούστου στο πλαίσιο μειοδοτικού διαγωνισμού, ο ΔΕΣΦΑ μπήκε στη short list του διαγωνισμού που είχε προκηρύξει από το 2018 η Kuwait Integrated Petroleum Industries Company σχετικά με εργασίες λειτουργίας και συντήρησης στον νέο σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

 

Η τελική ανάθεση του έργου αναμένεται να αποφασιστεί τους αμέσως επόμενους μήνες, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης, που αφορά τις τεχνικές αξιολογήσεις και τις συνομιλίες αναφορικά με τη σύμβαση ανάθεσης.

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, ο ΔΕΣΦΑ, χάρη και στην διαρκή τεχνική συνδρομή των μετόχων του, Snam S.p.A. και Enagás, δείχνει, με την πρώτη αυτή διεθνή επιτυχία, ότι διαθέτει την βούληση αλλά και την αξιοπιστία να αποτελέσει, και εκτός Ελλάδος, αξιόπιστο πάροχο υπηρεσιών στον τομέα του φυσικού αερίου.

 

Η σημασία της πρώτης αυτής επιτυχίας για τον ΔΕΣΦΑ αποδεικνύεται από το ίδιο τοπρότζεκτ του LNGI, που αποτελεί το πρώτο του είδους του στο Κουβέιτ.  Ο εν λόγω τερματικός έχει δημιουργηθεί για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες του Κουβέιτ για καθαρότερα καύσιμα (φυσικό αέριο) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τις ανάγκες άλλων καταναλωτών φυσικού αερίου, όπως διυλιστήρια πετρελαίου και πετροχημικά βιομηχανίες.

Ειδικότερα, ο LNGI αποτελεί τον πρώτο μόνιμο τερματικό εισαγωγής LNG στο εμιράτο. Το εμβαδόν κάθε δεξαμενής LNGI είναι 6.644 m². Η συνολική χωρητικότητα των 8 δεξαμενών του είναι περίπου 18.390 τόνοι.