Ειρηνευτική Συμφωνία Ισραήλ-ΗΑΕ: "Παγώνει" η Προσάρτηση Περιοχών της Δ. Όχθης

Ειρηνευτική Συμφωνία Ισραήλ-ΗΑΕ: Παγώνει η Προσάρτηση Περιοχών της Δ. Όχθης
energia.gr
Παρ, 14 Αυγούστου 2020 - 16:17

Το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν την Πέμπτη συμφωνία, έπειτα από αμερικανική μεσολάβηση, που θα οδηγήσει σε εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, σε μια κίνηση που αναδιατάσσει τη σειρά των πολιτικών ζητημάτων της Μέσης Ανατολής, από το παλαιστινιακό, μέχρι το Ιράν. Ωστόσο, κάποιες πρώτες «ρωγμές» είναι ήδη ορατές, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να λέει ότι δεν υπήρξε «αλλαγή» στα σχέδια προσάρτησης εδαφών της Δυτικής Όχθης, και τα ΗΑΕ να τονίζουν ότι «σταματά αμέσως η προσάρτηση»

Η συμφωνία απορρίφθηκε από τους Παλαιστινίους, με ορισμένους να την χαρακτηρίζουν συνωμοσία, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε κατεπείγουσα σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου και ανακάλεσαν τον πρεσβευτή τους στο Αμπου Ντάμπι. Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε νέα αεροπορική επιδρομή με στόχο θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, απαντώντας σε εμπρηστικές επιθέσεις εντός της ισραηλινής επικράτειας.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καλωσόρισε την εξέλιξη κάνοντας λόγο για ευκαιρία να υπάρξει επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, μετά την αναγγελία της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου και αυτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την εξομάλυνση των σχέσεών τους.

Ο Γκουτέρες θύμισε εξάλλου ότι εξαρχής τασσόταν υπέρ της αναστολής των ισραηλινών σχεδίων για την προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, μέτρου που συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία, αν και ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται παρά για «αναβολή».

«Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι πιο σημαντική παρά ποτέ, την ώρα που η περιφέρεια είναι αντιμέτωπη με τις πολύ σοβαρές απειλές της πανδημίας του κορονοϊού και της ριζοσπαστικοποίησης», είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Τη Συμφωνία χαιρέτησε το Παρίσι που ζήτησε η αναστολή της προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών να γίνει από θετικό βήμα ένα οριστικό μέτρο.

«Το νέο πνεύμα που μαρτυρούν οι ανακοινώσεις αυτές αναμένεται στο εξής να επιτρέψει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους για τη δημιουργία δύο κρατών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και συμφωνημένων παραμέτρων, που είναι η μοναδική επιλογή η οποία θα επιτρέψει μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην περιοχή», ανέφερε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, το ελληνικό ΥπΕξ έκανε λόγο για νίκη της διπλωματίας και σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. «Η συμφωνία αυτή, μεταξύ δύο στενών εταίρων της Ελλάδος, η οποία επετεύχθη με την κομβική και εποικοδομητική υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αποτελεί νίκη για τη διπλωματία και σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών συγχαίροντας τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την «ιστορική συμφωνία ομολαποίησης των μεταξύ τους σχέσεων» και εκφράζοντας την ευχή «το μεγάλο αυτό βήμα να αποτελέσει παράλληλα θεμέλιο λίθο για την εδραίωση του διαλόγου και της αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών στη Μέση Ανατολή».

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ εκφράζουν σε κάθε τόνο την ικανοποίησή τους χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία “ειρηνευτική”. Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ έκανε λόγο για εντατικές συνομιλίες διάρκειας έξι εβδομάδων. Εκτίμησε ότι υπάρχουν «ισχυρές πιθανότητες» να προχωρήσουν και άλλες αραβικές χώρες σε συμφωνία με το Ισραήλ εντός των επόμενων μηνών.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κι ο πρίγκιπας διάδοχος του Άμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ ή κάποιος άλλος αξιωματούχος των ΗΑΕ, θα προσκληθούν στον Λευκό Οίκο για την επίσημη τελετή της υπογραφής της συμφωνίας. Ο Ο’Μπράιεν είπε ότι μετά την εξέλιξη αυτή ο Ντόναλντ Τραμπ αξίζει να προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης.

Ο ίδιος ο Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ σε ανάρτησή του στο twitter απέφυγε να χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως ειρηνευτική κάνοντας για παύση της προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών μετά από επικοινωνία μεταξύ Τραμπ και Νετανιάχου. Αναφέρθηκε σε συμφωνία συνεργασίας μεταξύ ΗΑΕ και Ισραήλ για τη διαμόρφωση οδικού χάρτη με στόχο την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. 

Το Ιράν στην πρώτη του αντίδραση χαρακτήρισε τη συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «επικίνδυνη και παράνομη», που αποτελεί «πισώπλατη μαχαιριά στους Παλαιστινίους», ενώ σημειώνει ότι «τα άλλα κράτη που την υποστήριξαν θα είναι υπεύθυνα για τις συνέπειές της».

«Είναι μια πισώπλατη μαχαιριά στους Παλαιστινίους και θα ενισχύσει την περιφερειακή ενότητα απέναντι στο σιωνιστικό καθεστώς», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Τουρκία σε γραπτή ανακοίνωσή της τόνισε ότι η ιστορία και η συνείδηση του λαού της περιοχής δεν θα ξεχάσουν και δεν θα συγχωρήσουν ποτέ την «υποκριτική συμπεριφορά» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη σύναψη συμφωνίας με το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας δίκαιη την έντονη αντίδραση του παλαιστινιακού λαού.

Νυχτερινοί βομβαρδισμοί

Την ίδια ώρα η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών δεν εμφανίζει σημάδια εκτόνωσης. Την τελευταία εβδομάδα, ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει επανειλημμένα νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του ισλαμιστικού κινήματος, εν είδει αντιποίνων για τη χρήση των αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών -τους προσδένουν σε μπαλόνια- ορισμένοι από τους οποίους προκάλεσαν πυρκαγιές σε θαμνώδεις εκτάσεις στο νότιο Ισραήλ.

Εξάλλου χθες Πέμπτη, έπειτα από νυχτερινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ισραηλινός πύραυλος που δεν είχε εκραγεί βρέθηκε προτού αρχίσουν οι παραδόσεις των μαθημάτων μέσα σε πρωτοβάθμιο σχολείο που διαχειρίζεται ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις τοπικές αρχές και στον οργανισμό, που πάντως δεν έκαναν λόγο για τραυματισμούς.

Πέρα από τους βομβαρδισμούς, οι ισραηλινές αρχές περιόρισαν αυτή την εβδομάδα τη ζώνη όπου επιτρέπουν την αλιεία στη Μεσόγειο σε κατοίκους της Γάζας, ενώ έκλεισαν τη διέλευση Κερέμ Σαλόμ, το μοναδικό σημείο από το οποίο περνούν εμπορεύματα από το Ισραήλ, το οποίο επιβάλλει ασφυκτικό αποκλεισμό στον θύλακα για πάνω από μια δεκαετία.

Παρά την άτυπη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή, πέρυσι κατόπιν μεσολάβησης του ΟΗΕ, της Αιγύπτου και του Κατάρ, το Ισραήλ και η Χαμάς, που έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους (2008, 2012, 2014) αφότου το ισλαμιστικό κίνημα πήρε τον έλεγχο του θύλακα το 2007, συνεχίζουν σποραδικά τις εχθροπραξίες, με εκτοξεύσεις ρουκετών, χρήση ολμοβόλων και μπαλονιών με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς μηχανισμούς από τη Γάζα και επιδρομές της ισραηλινής πολεμικές αεροπορίας σε αντίποινα.

Σύμφωνα με παλαιστίνιους αναλυτές, οι ενέργειες αυτές σκοπό έχουν να πιεστεί το ισραηλινό κράτος για να δώσει πράσινο φως προκειμένου να περάσει οικονομική βοήθεια από το Κατάρ στον θύλακα, όπως προέβλεπε η συμφωνία εκεχειρίας. Το Ισραήλ αντιτείνει όμως πως πρόκειται για παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας του και απειλή για την ασφάλεια των πολιτών του.