Προτεραιότητα η Κύρωση από τα Κοινοβούλια Ελλάδας - Αιγύπτου για τη Συμφωνία του Καΐρου

Προτεραιότητα η Κύρωση από τα Κοινοβούλια Ελλάδας - Αιγύπτου για τη Συμφωνία του Καΐρου
energia.gr
Σαβ, 8 Αυγούστου 2020 - 11:28

Με τη λακωνική απάντηση «το συντομότερο», κορυφαία κυβερνητική πηγή απάντησε χθες στο ερώτημα της «Κ» αναφορικά με το πότε η συμφωνία με την Αίγυπτο θα τεθεί προς έγκριση από τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας. Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έλεγε πως θα απευθυνθεί στον πρόεδρο της Βουλής με το αίτημα να δοθεί άμεση προτεραιότητα στη συμφωνία.

Εκτιμάται ευρέως πως αμέσως μετά το άνοιγμα της Ολομέλειας, θα δοθεί προτεραιότητα στην κύρωση της εν λόγω συμφωνίας. Η πράξη αυτή θεωρείται αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου στη συνέχεια να αναρτηθεί στα Ηνωμένα Εθνη. Εως χθες το απόγευμα τουλάχιστον, δεν είχε ζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη Βουλή να προβεί σε έκτακτο «άνοιγμα» αποκλειστικά για την κύρωση αυτή.

Αλλωστε, εντός των αμέσως προσεχών ημερών θα προηγηθεί η ενδελεχής ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων από την κυβέρνηση. «Η αντιπολίτευση θα πάρει πλήρη φάκελο με έγγραφα, δεν έχουμε κρυφή διπλωματία», είπε χθες ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε πως θα έχει συναντήσεις για το θέμα αυτό και με εκπροσώπους των κομμάτων. Υπενθύμισε, πάντως, με αφορμή σχετικό ερώτημα αλλά και μέρος της κριτικής που ασκείται ήδη από την αντιπολίτευση, ότι επί του τρόπου διαπραγμάτευσης αυτής της συμφωνίας υπήρξε και ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό. Παράλληλα και ειδικά ως προς την αντίστοιχη «υποχρέωση» του Καΐρου, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως η Αίγυπτος έχει εκλογές για τη Γερουσία αυτό το Σαββατοκύριακο, οπότε υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί εκεί περίπου ένα δίμηνο για να περάσει η συμφωνία.

Εν τω μεταξύ, μεγάλη εθνική επιτυχία και εθνικό κεκτημένο χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας την υπογραφείσα με την Αίγυπτο συμφωνία τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως έχει σενάριο συνέχισης με την Αίγυπτο για επιπλέον οριοθέτηση, πρόβλεψη για μελλοντικές διαπραγματεύσεις με Λιβύη, και με Κύπρο, και κάποια στιγμή αν το επιθυμήσει με την Τουρκία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σημείωσε ότι η υπογραφή της συμφωνίας ήταν η κατάληξη μιας μακράς διαδικασίας και μεγάλης προεργασίας. «Η συμφωνία είναι προϊόν πολλής προεργασίας, γνώμης ειδικών από το εξωτερικό, της ειδικής νομικής υπηρεσίας» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι οι διμερείς συνεννοήσεις έγιναν το τελευταίο διάστημα ιδιαιτέρως έντονες.

Μάλιστα, αποκάλυψε το παρασκήνιο του τελευταίου 48ώρου, με άκρως ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και ως προς την ενημέρωση των ΗΠΑ και της Γερμανίας: «Ούτε εγώ γνώριζα ότι πηγαίνω να υπογράψω, πήγαινα με την ελπίδα να κλείσουμε τις μικρές διαφορές που έμεναν» είπε ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν ελάχιστες ώρες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας. «Εγινε φανερό στις 10 το πρωί που είχα την τελευταία προ αναχώρησης συνομιλία με τον Σάμεχ Σούκρι (υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου) ότι οι όποιες διαφορές μας είναι απολύτως γεφυρώσιμες. Υπήρξαν τέσσερις συνομιλίες με τον Σούκρι την προηγούμενη μέρα, μακρές τηλεφωνικές συνομιλίες, η τελευταία στις 12.45 το πρωί και υπήρχε και σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στις 6.30 το απόγευμα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι τόσο η προεδρεύουσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γερμανία, όσο και οι ΗΠΑ, είχαν ενημερωθεί για τη διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο και μάλιστα αποκάλυψε ότι την ώρα της διαπραγμάτευσης το μεσημέρι της Πέμπτης στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του τηλεφώνησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. «Δεν νομίζω ότι δεν είχε τι να κάνει εκείνη την ώρα και έψαξε απλώς τον κατάλογό του για να δει ποιον θα πάρει τηλέφωνο», συμπλήρωσε.

Ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «η μερική οριοθέτηση δεν αφήνει έξω κάτι, αλλά επιλύει ένα πρόβλημα σε μια περιοχή και συνεχίζεται η συζήτηση για να ολοκληρωθεί στο μέλλον. Εχουμε αφήσει όλα τα στοιχεία τα οποία μας επιτρέπουν την αισιοδοξία ότι το εξαιρετικό παράδειγμα που δώσαμε, τόσο με την Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο, μπορούμε να το συνεχίσουμε και στα ανατολικά μας και στα δυτικά μας πρόσθεσε για να συνεχίσει: «Σε αυτή τη συγκυρία η τμηματική οριοθέτηση εξυπηρετεί απολύτως το εθνικό συμφέρον, υπηρετεί τη χώρα μας, τις επιδιώξεις της, δεδομένων των συνθηκών στην περιοχή και των άλλων κρατών, και αναφέρομαι και στην πιθανότητα να προβούμε στο μέλλον και σε οριοθέτηση με την Κύπρο». Υπό αυτό το πρίσμα, επανέλαβε πως πρόκειται για μια «συμφέρουσα συμφωνία και μια μεγάλη εθνική επιτυχία που ανταποκρίνεται στις προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας τα τελευταία 17 χρόνια. Η συμφωνία περιέχει επακριβώς το ορθό ποσοστό επήρειας που το Διεθνές Δίκαιο περιλαμβάνει όπως και το ορθό ποσοστό χρήσης μήκους ακτών και θαλασσίων εκτάσεων».

Ερωτηθείς, τέλος, για το ζήτημα ενδεχόμενης επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι έχει βρει σχετική προεργασία στο υπουργείο και πως το ζήτημα αυτό είναι κάτι το οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει, ενώ κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση των κομμάτων.

Τη θέση του υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφωνιών για τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας επανέλαβε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για τα ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας», ανέφερε συγκεκριμένα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

(πληροροφίες από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/ΣΚΑΪ)