Χάος στον Λίβανο- Κάτοικοι της Βηρυτού Ζητούσαν από τον Εμανουέλ Μακρόν να Διώξει την Κυβέρνηση!

Χάος στον Λίβανο- Κάτοικοι της Βηρυτού Ζητούσαν από τον Εμανουέλ Μακρόν να Διώξει την Κυβέρνηση!
energia.gr
Πεμ, 6 Αυγούστου 2020 - 18:04

Λιβανέζοι που είχαν συγκεντρωθεί στη διάρκεια περιοδείας του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν σε μια κατεστραμμένη συνοικία της Βηρυτού προπηλάκισαν τον αρχηγό του κράτους Μισέλ Αούν, ζητώντας τη βοήθεια της Γαλλίας για την εκδίωξη των κυβερνώντων από την εξουσία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επί τόπου.

«Βοηθήστε μας! Επανάσταση!» φώναζε το οργισμένο πλήθος αποδοκιμάζοντας τον πρόεδρο Αούν και επαναλαμβάνοντας «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», ενώ ο Μακρόν πραγματοποιούσε περιοδεία στη χριστιανική συνοικία Γκεμαϊζέ, που καταστράφηκε από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν προχθές στο λιμάνι της Βηρυτού προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 137 ανθρώπων. Σύμφωνα με πηγή των δυνάμεων ασφαλείας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι νεκροί έχουν φθάσει τουλάχιστον τους 145.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Γάλλος πρόεδρος είπε στο οργισμένο πλήθος στο κέντρο της Βηρυτού πως η γαλλική βοήθεια δεν θα πάει σε «διεφθαρμένα χέρια» και ότι θα επιδιώξει μια νέα συμφωνία με τις πολιτικές αρχές.

«Σας εγγυώμαι αυτό -- η βοήθεια δεν θα πάει σε διεφθαρμένα χέρια», είπε ο Μακρόν στους διαδηλωτές στο κέντρο της Βηρυτού.

«Θα μιλήσω με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και θα τους ζητήσω μια νέα συμφωνία. Βρίσκομαι εδώ σήμερα για να τους προτείνω μια νέα πολιτική συμφωνία», είπε.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσει πρόγραμμα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τον Λίβανο, ενώ πρόσθεσε ότι χρειάζεται αναδιαμόρφωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας έτσι ώστε να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια.

Επιπλέον, ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν ισχυρά πολιτικά μέτρα κατά της διαφθοράς που θα οδηγήσουν σε μεταρρυθμίσεις.

«Παρατήρησα ότι η οργή είναι παρούσα στους δρόμους του Λιβάνου», δήλωσε και επισήμανε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να παρέχει περαιτέρω υποστήριξη κα βοήθεια στη χώρα.