Σημαντική αύξηση κατέγραψε η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 27 Ιουλίου και 2 Αυγούστου ανήλθε στα €49,11/MWh, δηλαδή αυξημένη σε ποσοστιαία βάση

κατά 26,77% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €94,19/MWh και στα €29,50/MWh αντιστοίχως.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την Πέμπτη, 30 Ιουλίου, φτάνοντας τα €57,10/MWh. 

                                          

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η εβδομαδιαία ζήτηση, η οποία ενισχύθηκε κατά 10%, άσκησε πίεση στην μέση ΟΤΣ. Ο καύσωνας εκτόξευσε τη ζήτηση πάνω από τις 1,2 TWh, σημειώνοντας υψηλό έτους.

Το μέσο φορτίο αυξήθηκε κατά 696 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ το μέγιστο φορτίο ξεπέρασε το φράγμα των 9 GW για πρώτη φορά τη φετινή χρονιά.

Οι μονάδες ΑΠΕ είδαν την παραγωγή τους να υποχωρεί κάτω από τις 300 GWh σε εβδομαδιαίο επίπεδο, καλύπτοντας το 24% της ζήτησης.

Οι μονάδες φυσικού αερίου διατήρησαν τα σκήπτρα στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου, καθώς με 517 GWh, το οποίο αποτελεί υψηλό έτους, κάλυψαν το 42% της ζήτησης.

Προκειμένου το σύστημα να ανταπεξέλθει στην υψηλή ζήτηση, κλήθηκαν στην ηλεκτροπαραγωγή και οι ακριβές λιγνιτικές μονάδες, οδηγώντας τη λιγνιτική παραγωγή πάνω από τις 106 GWh σε εβδομαδιαίο επίπεδο, σημειώνοντας υψηλό 22 εβδομάδων.