Με το σχέδιο Πισσαρίδη να αποτελεί τη βάση για έναν ευρύτερο διάλογο και με τη σύσταση μιας πενταμελούς «task force», η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα δράσεων για τον αναπτυξιακό μετασχηματισμό της χώρας. Οι βασικοί άξονες των παρεμβάσεων θα παρουσιαστούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και ένα πρώτο αναπτυξιακό σχέδιο θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες έως τις 15 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Ναυτεμπορική, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως -μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο- η χώρα έχει μια ιστορική ευκαιρία να γυρίσει σελίδα στην οικονομία. Προτεραιότητα δίνεται στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού, αλλά παράλληλα βαρύτητα δίνεται και στον μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Το κυβερνητικό μήνυμα είναι πως «για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα λεπτό» και στο πλαίσιο αυτό έχει αποφασιστεί ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα. Το σχέδιο Πισσαρίδη δίνεται σε δημόσια διαβούλευση, ενώ παράλληλα συγκροτήθηκε μία πενταμελής Εκτελεστική Επιτροπή στη Γραμματεία της κυβέρνησης για την εκπόνηση του αναπτυξιακού σχεδίου.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού έχουν ήδη αρχίσει τις συναντήσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Πατέλης έχει κάνει μία πρώτη συζήτηση στις Βρυξέλλες για τον τρόπο δουλειάς.

Πέντε θα είναι οι βασικές θεματικές ενότητες:

* Η «πράσινη» ανάπτυξη, υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

* Η ψηφιακή πολιτική, υπό την εποπτεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

* Η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή, υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας.

* Οι υποδομές, υπό την εποπτεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

* Ο παραγωγικός μετασχηματισμός και οι ιδιωτικές επενδύσεις, υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Να επισημανθεί πως το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη συνολική εποπτεία όλων των ροών χρηματοδότησης. Σε κάθε επιτροπή θα συμμετέχουν 10-15 άτομα, τεχνοκράτες και στελέχη των αντίστοιχων υπουργείων.

Αυτή την εβδομάδα θα γίνει η «επίσημη πρεμιέρα» της Επιτροπής, ενώ έως τις 24 Αυγούστου πρέπει να έχει παραδοθεί ένα πρώτο σχέδιο. Το σχέδιο αυτό θα αξιοποιηθεί και για το πλαίσιο που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Ευρύς διάλογος

Εντός του Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί ευρύς διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ θα γίνει και συζήτηση στη Βουλή, προκειμένου να καταθέσουν τις θέσεις τους όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Όπως ήδη αναφέρθηκε ένα πρώτο σχέδιο θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες έως τις 15 Οκτωβρίου, ενώ το τελικό σχέδιο πρέπει να κατατεθεί έως τις 15 Απριλίου.

Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για ένα «εθνικό σχέδιο», το οποίο «θα υπηρετεί συνολικά τις ανάγκες της χώρας και δεν θα εξαντλείται σε κάποια τοπικά μικροέργα υπηρετώντας πελατειακές σκοπιμότητες». Προσθέτουν παράλληλα πως «τα προγράμματα λοιπόν που θα καταρτιστούν θα είναι μεγάλα κι εμβληματικά».

Το προσχέδιο της έκθεσης της επιτροπής Πισσαρίδη δίνεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση. Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, «είναι ένα προσχέδιο το οποίο από τη μία εντοπίζει στρεβλώσεις, αλλά αναδεικνύει και τα πλεονεκτήματα της χώρας, τις αιχμές της δυναμικής της».

Το σχέδιο -το οποίο θα επικαιροποιείται ανάλογα και με τα νέα δεδομένα στην οικονομία- βασίζεται σε 15 κεντρικούς άξονες: Τη μείωση του φορολογικού βάρους στη μισθωτή εργασία. Τις επιταχυνόμενες αποσβέσεις και μείωση κόστους ενέργειας στη μεταποίηση. Την ενίσχυση της έρευνας μέσω άρσης αγκυλώσεων στα πανεπιστήμια. Τη ριζική αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης για ανέργους και εργαζόμενους. Την υποστήριξη των γυναικών ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας. Την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον δεύτερο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης.

Τη δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων στα δικαστήρια για υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος, με ανώτατο όριο έκδοσης απόφασης το ένα έτος. Τη συνέχιση και εμβάθυνση της ψηφιακής μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση. Τον εκσυγχρονισμό του συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας στον τομέα της προστασίας των επενδυτών. Τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Την αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας με προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση. Τη σταδιακή μεταφορά πόρων του φόρου ακίνητης περιουσίας σε τοπικό επίπεδο. Την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων. Τη στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με άμβλυνση του κόστους μετάβασης και στήριξη των τοπικών κοινωνιών κατά την απολιγνιτοποίηση. Την ανάπτυξη των υποδομών. Αυτό που επισημαίνεται είναι πως χρειάζονται δύο παράλληλοι τύποι μεταρρυθμίσεων.

Η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, με απλούστευση της γραφειοκρατίας, ψηφιοποίηση και περικοπή χρόνου αποφάσεων στο Δημόσιο και στα δικαστήρια. Παράλληλα η αύξηση της ανταγωνιστικότητας στις αγορές και περισσότερα κίνητρα προς τη σωστή κατεύθυνση, για την οικονομία στο σύνολό της.

Στις βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες, όπως παρουσιάζονται και στο σχέδιο της επιτροπής Πισσαρίδη, είναι μεταξύ άλλων: η άνοδος των συνολικών επενδύσεων από 12% σε 20%-25%, η άνοδος των εξαγωγών στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (48%), η άνοδος της μεταποίησης στο 12% σε 3 χρόνια (και στο 15% έως το 2030), η αύξηση της απασχόλησης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (74%) κ.ά.