Οι Έλληνες Τιμούν τον Ίωνα Δραγούμη, 100 Χρόνια Μετά τη Δολοφονία του: Κυκλοφορία Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων - Performance για τον Αιρετικό Οραματιστή

Οι Έλληνες Τιμούν τον Ίωνα Δραγούμη, 100 Χρόνια Μετά τη Δολοφονία του: Κυκλοφορία Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων -  Performance για τον Αιρετικό Οραματιστή
energia.gr
Πεμ, 30 Ιουλίου 2020 - 19:34

Με αφορμή την συμπλήρωση την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020, 100 χρόνων από τον θάνατο του Ίωνα Δραγούμη, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εκδίδουν και κυκλοφορούν Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων για να τιμήσουν την προσωπικότητα και τον κεντρικό ρόλο που διαδραμάτισε στην πολιτική σκηνή των αρχών του 20ου αιώνα

Όπως ανακοίνωσαν τα ΕΛΤΑ: «Διπλωμάτης, διανοητής, συγγραφέας και πολιτικός συνέδεσε το όνομά του και τη ζωή του με την Ελλάδα και τους αγώνες της. Γεννημένος το 1878, υπήρξε γόνος σημαντικής οικογένειας πολιτικών της εποχής. Ενηλικιώθηκε διαβάζοντας Γκαίτε, Σίλερ, Λοκ και Μπάιρον, έγινε φίλος του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, ο οποίος είχε παντρευτεί την αδελφή του, Ναταλία Δραγούμη και μεγαλώνοντας ανέπτυξε έντονη δράση στο πεδίο των εθνικών διεκδικήσεων.
Υποστήριξε με πάθος τη «Μεγάλη Ιδέα» και εργάστηκε με ζήλο σε σημαντικά διπλωματικά πόστα στο Μοναστήρι, την Κωνσταντινούπολη, την Αλεξάνδρεια, τη Ρώμη και την Αγία Πετρούπολη. Το 1915 εκλέχτηκε ανεξάρτητος βουλευτής Φλώρινας, ενώ το 1917 εξορίστηκε με άλλους αντιβενιζελικούς στην Κορσική.
Ήταν δημοτικιστής και υπήρξε ιδρυτής του «Εκπαιδευτικού Ομίλου» που είχε σκοπό την γλωσσική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, ενώ αρθρογραφούσε, σε σταθερή βάση, υποστηρίζοντας με σθένος τόσο τις πολιτικές του ιδέες όσο και την ενδυνάμωση της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο.
Η ζωή του έληξε άδοξα στις 31 Ιουλίου 1920, αφού υπήρξε θύμα του φανατισμού και του εθνικού διχασμού που είχε προκαλέσει η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι.

Η Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων – Φεγιέ των Ελληνικών Ταχυδρομείων κυκλοφορεί ακριβώς 100 χρόνια από την ημέρα της εκτέλεσής του, από στρατιωτικό σώμα ασφαλείας, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Η έκδοση αποτελείται από ένα γραμματόσημο 30 Χ 42 mm σε φύλλα των 25 τεμαχίων και ένα φεγιέ διαστάσεων 85 Χ 70 mm, που περιλαμβάνει ένα γραμματόσημο διάστασης 30 Χ 42 mm.
ΣΧΕΔΙΑΣΗ-ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ: Ελένη Αποστόλου
ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ: Πολυχρωμία ( οffset )
ΕΚΤΥΠΩΣΗ: “VERIDOS ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Α.Ε. ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ”
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ- ΔΙΑΘΕΣΗ: Κυκλοφορούν στις 31 Ιουλίου 2020 και θα διατίθενται από τα Ταχ. Καταστήματα μέχρι 30 Ιουλίου 2021, εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα. Πλήρεις Σειρές θα διατίθενται από τα Ταχ. Καταστήματα και από το Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα μέχρι την απόσυρσή τους, εφόσον δεν εξαντληθούν νωρίτερα.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ευχαριστούν ιδιαιτέρως την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, για την παραχώρηση υλικού που συνέβαλε στην έκδοση της Σειράς.

Θα εκδοθούν επίσης:
Εικονογραφημένοι Φάκελοι Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας – 4.000 τεμάχια- Τιμή: 3,20€

Εικονογραφημένοι Φάκελοι Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας με επικολλημένο το Φεγιέ της Σειράς – 4.000 τεμάχια. Τιμή:3,50€».

 

Παράσταση: «Ίδας, Ο αιρετικός οραματιστής Ίων Δραγούμης και το χρονικό της δολοφονίας του»

Παράλληλα, αύριο, 31 Ιουλίου 2020, ο σκηνοθέτης Παντελής Δεντάκης σκηνμοθετεί και παρουσιάζει στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, (Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32), την παράσταση «Ίδας, Ο αιρετικός οραματιστής Ίων Δραγούμης και το χρονικό της δολοφονίας του».

Γράφει για την παράσταση η Μαριλένα Θεοδωράκου στο youfly.com:

Ο Ίδας, στην ελληνική μυθολογία, ήταν ήρωας που αναφέρεται στην Ιλιάδα όπου περιγράφεται ως ο δυνατότερος και πιο τολμηρός από όλους τους ανθρώπους. Με αυτό το λογοτεχνικό ψευδώνυμο υπέγραφε ο Ίωνας Δραγούμης, ο οποίος υπήρξε διπλωμάτης, πολιτικός, στοχαστής και συγγραφέας.

Με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από τη δολοφονία του στις 31 Ιουλίου, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει στον προαύλιο χώρο του την performance με τίτλο «Ίδας, Ο αιρετικός οραματιστής Ίων Δραγούμης και το χρονικό της δολοφονίας του» την οποία σκηνοθετεί ο Παντελής Δεντάκης.

Η ιδέα ήταν του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Λευτέρη Γιοβανίδη, προκειμένου να θυμηθεί το κοινό την ιδιαίτερη προσωπικότητα του Ίωνα Δραγούμη, λίγο πριν την έναρξη των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.


31 Ιουλίου 1920: Ο διπλωμάτης, πολιτικός, λογοτέχνης, διανοούμενος, δημοτικιστής, επιφανής αστός, ήρωας του Μακεδονικού αγώνα, Ίων Δραγούμης δολοφονείται μέρα μεσημέρι σε δημόσια θέα από παρακρατικούς στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας απέναντι από το Χίλτον, στο σημείο όπου υπάρχει σήμερα μνημειακή στήλη. Τις προηγούμενες ημέρες είχε γίνει η απόπειρα δολοφονία του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι, μου εξηγεί ο σκηνοθέτης Παντελής Δεντάκης ο οποίος είχε ανεβάσει στην αρχή της χρονιάς την παράσταση «Η μικρή μέσα στο σκοτεινό δάσος» του Φιλίπ Μινιανά που θα ξαναδούμε από 5 Οκτωβρίου και πάλι στο ΚΕΤ (Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων) στην Κυψέλη. 

Και επειδή ο Ίωνας Δραγούμης ήταν φανατικός αντιβενιζελικός, όπως μου λέει, κατηγορήθηκε ότι ήταν ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Βενιζέλου και κατά τραγική ειρωνεία συνελήφθη πηγαίνοντας στο γραφείου του περιοδικού που εξέδιδε τότε, την «Πολιτική Επιθεώρηση», για να γράψει άρθρο που να καταγγέλλει την απόπειρα δολοφονίας κατά του Βενιζέλου. Οπότε συνελήφθη από παραστατιωτική ομάδα που ήταν φιλική προς το Βενιζέλο και εκτελέστηκε μέρα μεσημέρι στις 31 Ιουλίου 1920 σε δημόσιο χώρο.


Η δίκη έγινε μετά από έναν χρόνο, κάποιοι από τους στρατιωτικούς καταδικάστηκαν σε ολιγόμηνη φυλάκιση και ο Εμμανουήλ Μπενάκης που εκείνον θεώρησαν ως υπεύθυνο της δολοφονίας του Δραγούμη αθωώθηκε. Ουσιαστικά, όπως μου λέει ο Δεντάκης, δεν έχει διαλευκανθεί ποιος διέταξε τη δολοφονία, πάντως το θέμα είναι ότι έγινε σε μια περίοδο του Εθνικού Διχασμού, σε μια περίοδο που τα εγχώρια πάθη ήταν πολύ έντονα, παρά το γεγονός ότι παράλληλα ήταν ακόμα σε εξέλιξη η Μικρασιατική εκστρατεία. Η θέση της Ελλάδας δεν ήταν σίγουρη, βρισκόταν σε πόλεμο παρόλα αυτά τα εγχώρια πάθη και οι πολιτικές έχθρες ήταν πολύ έντονες εκείνη την εποχή.

Ο Δεντάκης που αναζητά συνεχώς καινούργιους τρόπους έκφρασης τόσο σκηνοθετικά όσο και σε όλα τα επίπεδα των παραστάσεων που κάνει, συνεργάζεται σε αυτή την performance με τον Δημήτρη Πασσά ο οποίος υπογράφει τη δραματουργία και ερμηνεύει μαζί με την Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη. Όπως μου εξηγεί πρόκειται για μια performance καθώς δεν υπάρχει ένα θεατρικό έργο, αλλά μια σύνθεση που έχει κάνει ο Δημήτρης Πασσάς με στοιχεία ντοκουμέντου και με κείμενα του Δραγούμη. 


Σε αντιστοιχία με τη δολοφονία του Δραγούμη που έγινε σε δημόσιο χώρο κάτω από τα μάτια των περαστικών, έτσι και η performance «Ίδας, Ο αιρετικός οραματιστής Ίων Δραγούμης και το χρονικό της δολοφονίας του» θα γίνει στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Πειραιά, ώστε να γίνει μια συνάντηση αυτού του λόγου και της ανάμνησης αυτού του προσώπου με το σύγχρονο αστικό τοπίο, με τον θόρυβο της πόλης, των αυτοκινήτων, με τους περαστικούς που θα έχουν την ευκαιρία να σταματήσουν και να παρακολουθήσουν αυτό που βλέπουν είτε όλο είτε για όση ώρα επιλέξουν. Και ηχητικά με τη μουσική που υπογράφει ο Γιώργος Μιζήθρας γίνεται ένα πάντρεμα του ήχου της σημερινής πόλης με ήχους πιο κλασικούς της εποχής. 

Η λογική αυτής της παρουσίασης, όπως λέει ο Παντελής Δεντάκης, είναι σα να κάνουν οι ηθοποιοί μαζί με τους θεατές μια καταβύθιση, ένα ταξίδι στα γεγονότα εκείνης της ημέρας και στα γεγονότα ενός κομματιού του Ίωνα Δραγούμη εκτός της πολιτικής του δράσης, τη συνάντησή του με δύο γυναίκες που τον σημάδεψαν την Πηνελόπη Δέλτα και τη Μαρίκα Κοτοπούλη. Αυτό είναι σα να πηγαίνουμε λίγο πίσω να ξανακούμε εκείνο το λόγο να φέρνουμε τα γεγονότα και σα να ξαναπιάνουμε σε ένα βαθμό αυτό το διχαστικό πνεύμα εκείνης της εποχής που υπήρχε στην Ελλάδα και που δυστυχώς το συναντάμε και σήμερα. Και δυστυχώς οι περίοδοι είναι πολύ κοντά.


Πληροφορίες παράστασης

«Ίδας, Ο αιρετικός οραματιστής Ίων Δραγούμης και το χρονικό της δολοφονίας του»

Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Δραματουργία: Δημήτρης Πασσάς
Μουσική: Γιώργος Μιζήθρας
Φωτογραφία: Κώστας Γκιόκας
Μακιγιάζ: Στέλλα Καραπούλιου
Ερμηνεία: Δημήτρης Πασσάς, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη

Πότε: Παρασκευή 31 Ιουλίου, στις 20.00

Πού: στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, τηλ. 210 4143310

Διάρκεια παράστασης: 40 λεπτά 

Είσοδος δωρεάν