ITER- Γαλλία: Αρχίζει η Συναρμολόγηση των Μηχανημάτων του Μεγαλύτερου Θερμοπυρηνικού Αντιδραστήρα

ITER- Γαλλία: Αρχίζει η Συναρμολόγηση των Μηχανημάτων του Μεγαλύτερου Θερμοπυρηνικού Αντιδραστήρα
energia.gr
Δευ, 27 Ιουλίου 2020 - 13:04

Αύριο Τρίτη, 28 Ιουλίου, θα ξεκινήσει η συναρμολόγηση των μηχανών του μεγαλύτερου πειραματικού αντιδραστήρα σύντηξης στον κόσμο στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Θερμοπυρηνικού Πειραματικού Αντιδραστήρα, ITER, στη νότια Γαλλία, με την εικονική παρουσία του Γάλλου προέδρου Εμάνουελ Μακρόν καθώς και των υπολοίπων ηγετών των επτά μελών του έργου.

Τεράστια και πολύπλοκα εξαρτήματα πρώτου τύπου έχουν φτάσει στο εργοτάξιο ITER τους τελευταίους μήνες από όλο τον κόσμο. Το κτίριο Tokamak και η αίθουσα συνελεύσεων είναι ενωμένα. Η βάση κρυοστάτη είναι ήδη εγκατεστημένη. Τα κάτω πηνία κρυοστάτη και τα πηνία πεδίου 5 και 6 είναι διαθέσιμα όπως και τα απαραίτητα εργαλεία συναρμολόγησης.

Ο πρώτος τομέας του κενού κέλυφους ITER έχει φτάσει στη Γαλλία από την Κορέα. Μαζί με δύο σπειροειδεί πηνία πεδίου και τμήματα της ασημένιας προστατευτικής θερμικής ασπίδας, όλα τα εξαρτήματα που απαιτούνται για τη δημιουργία του πρώτου υποσυγκροτήματος Tokamak βρίσκονται στη Γαλλία, οπότε μπορεί να ξεκινήσει η συναρμολόγηση του μηχανήματος.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά στο https://www.iter.org/newsline/-/3473 σε τρία μέρη (όλες οι ώρες που αναφέρονται είναι τοπικές ώρες Γαλλίας):
- 10:00 π.μ. - Περιήγηση στο εργοτάξιο ITER και μεγάλα εξαρτήματα στο χώρο του ξενοδοχείου
- 11:00 π.μ. - Τελετή, συμπεριλαμβανομένων δηλώσεων από παγκόσμιους ηγέτες
- 12:30 π.μ. (ή μετά την τελετή) - Συνέντευξη τύπου

Η εγκατάσταση ITER στοχεύει στην παραγωγή περίπου 500 MW θερμικής ισχύος.

Στο πλαίσιο τη κατασκευής του, η Ευρώπη θα συνεισφέρει σχεδόν το ήμισυ του κόστους κατασκευής, ενώ τα άλλα έξι μέλη της διεθνούς κοινοπραξίας (Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Κορέα, Ρωσία και ΗΠΑ)  θα συνεισφέρουν εξίσου το υπόλοιπο μερίδιο.