Αυστρία: Όρους Θέτει ο Σεμπάστιαν Κουρτς για να Συμφωνήσει για το Ταμείο Ανασυγκρότησης

Αυστρία: Όρους Θέτει ο Σεμπάστιαν Κουρτς για να Συμφωνήσει για το Ταμείο Ανασυγκρότησης
energia.gr
Δευ, 13 Ιουλίου 2020 - 08:31

Ο  ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, έθεσε τους δικούς του όρους για να συμφωνήσει με την πρόταση της Κομισιόν όσον αφορά το Ταμείο Ανασυγκρότησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του Covid 19,  σε συνέντευξη του που δημοσιεύθηκε χθες στην γερμανική Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung 

Ο Αυστριακός καγκελάριος υπογράμμισε πως «αφού θα πάρουμε στα χέρια μας πάρα πολλά κρατικά χρήματα, θα πρέπει τουλάχιστον αυτά να κατευθυνθούν στους σωστούς τομείς», σημειώνοντας πως κατά τη γνώμη του πρέπει να διατεθούν κυρίως για περισσότερη έρευνα και εξέλιξη των ψηφιακών υποδομών.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρτς, πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε τεχνολογικές αλλαγές, «κάτι απαραίτητο για καλύτερη προστασία του κλίματος» και, επιπλέον, η κατανομή των κονδυλίων της βοήθειας πρέπει να συνοδεύεται από την απαίτηση για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας ή η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ώστε «τα χρήματα να μη χρησιμοποιηθούν μόνο για να καλύψουν τις τρύπες των προϋπολογισμών».

Επανέλαβε μάλιστα την απαίτηση οι δικαιούχες χώρες να επιστρέψουν τουλάχιστον μέρος της ενίσχυσης αργότερα, πρόσθεσε χαρακτηριστικά «τάσσομαι υπέρ της συνολικής ισορροπίας μεταξύ δανείων και επιχορηγήσεων», προσθέτοντας πως οι επιχορηγήσεις δεν πρέπει να είναι «υπέρμετρα υψηλές».

Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία, είναι οι χώρες που εξαρχής εναντιώνονται στη χορήγηση μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων ή ενισχύσεων στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία. Αξιώνουν μάλιστα να υπάρξει οικονομική ενίσχυση μόνο αν συνοδεύεται από αυστηρές απαιτήσεις για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Το Σχέδιο Ανασυγκρότησης που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι από τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ, τα 500 θα χορηγηθούν ως ενισχύσεις και επιχορηγήσεις και τα 250 υπό μορφή δανείων.

Μόλις την Πέμπτη, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, μιλώντας στην αυστριακή Βουλή στη Βιέννη, δήλωσε ότι είναι ανάγκη να συζητηθεί το Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο ίδιος τονίζει πως χρειάζεται μεγαλύτερη ανάγκη για συζήτηση γύρω από το αναπτυξιακό ταμείο, καθώς υπάρχουν, όπως παρατήρησε, «μεγάλες διαφορές απόψεων» σχετικά με το πώς θα πρέπει να δοθεί η βοήθεια – με τη μορφή δανείων ή επιχορηγήσεων και ενισχύσεων – και σχετικά με τα κριτήρια της διάθεσης, όπως η κάμψη της οικονομικής παραγωγής ή η αύξηση της ανεργίας.