Kαθολου τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η ημερομηνία που επέλεξε ο Ταγίπ Ερντογάν για να ανοίξει την Αγία Σοφία για μουσουλμανικη προσευχή. Η 24η Ιουλίου είναι μια συμβολική ημερομηνία καθώς εκείνη την ημέρα είχε υπογράφει η Συνθήκη της Λωζανης την οποία ο ίδιος ο Ερντογάν θεωρεί ως ζημιά και ήττα του Κεμάλ

Υπενθυμίζεται ότι τέλη του 2016 για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας- σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης έθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του ζημιώθηκε από την συμφωνία του 1923 που θέτει τα όρια της χώρας του.

«Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάννης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;» είπε.

Ο ίδιος συνέχισε: «Όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάννη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς».

Το 2013, διέρρευσαν έγγραφα του εσωτερικού κύκλου  Ερντογάν να δηλώνει ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν ήταν πλέον έγκυρη και ανοίγοντας, και «νόμιμα», τον δρόμο στις αλυτρωτικές και νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τέμενος αποτελεί και απάντηση προς τους Κεμαλικούς της Τουρκίας ενώ παράλληλα τροφοδοτεί την μισαλλοδοξία και υπομονεύει την ανεκτικότητα.

(από sigmalive)