Σε καταλύτη για την επίσπευση των αλλαγών στην αγορά του φυσικού αερίου με ανατροπή των σημερινών συσχετισμών και την ανάδειξη νέων σχημάτων που θα κυριαρχήσουν στο καινούριο τοπίο του κλάδου αναδεικνύεται η διπλή αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, για την εμπορία και τα δίκτυα. Οι δύο διαγωνισμοί βρίσκονται στη φάση της έναρξης της διαδικασίας της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, μετά και την ανακοίνωση των δύο short list με τις εταιρείες που κρίθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ ότι πληρούν τις προϋποθέσεις

Το ενδιαφέρον εστιάζεται εύλογα στην πώληση της εταιρείας της ΔΕΠΑ Εμπορίας καθώς με τον διαγωνισμό αναμένεται να αλλάξει χέρια περίπου το 50% της αγοράς φυσικού αερίου σήμερα. Χαρακτηριστικό της σημασίας της εν λόγω αποκρατικοποίησης είναι το γεγονός ότι σε αυτήν συμμετέχουν όλοι οι μεγάλοι παίκτες της ενεργειακής αγοράς: Ελληνικά Πετρέλαια σε κοινοπραξία με την Edison, Motor Oil Hellas σε κοινοπραξία με τη ΔΕΗ, Mytilineos, ΓΕΚ Τέρνα και όμιλος Κοπελούζου είναι οι ελληνικοί όμιλοι που αναμένεται να "κονταροχτυπηθούν" για το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και οι δύο διεθνείς εταιρείες η Shell και η MET Group που επίσης προκρίθηκαν για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Ως προς την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, αυτή βρίσκεται στην έναρξη της δεύτερης και τελικής φάσης της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, καθώς οι συμμετέχοντες διαπραγματεύονται και θα υπογράψουν τη ρήτρα εμπιστευτικότητας προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο Video Data Room ώστε να προχωρήσουν στην αποτίμηση της εταιρείας και να διαμορφώσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους. 

Η "ΔΕΠΑ εμπορίας" περιλαμβάνει τόσο τη δραστηριότητα της προμήθειας, δηλαδή τη λιανική πώληση αερίου, όπου η ΔΕΠΑ έχει παρουσία μέσω της Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας (πρώην ΕΠΑ Αττικής), όσο και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει με τους τρεις βασικούς διεθνείς προμηθευτές, Gazprom, Sonatrach και Botas.

Συμμαχίες

Αν και στον διαγωνισμό υπάρχουν ήδη δύο κοινοπρακτικά σχήματα (ΕΛΠΕ, Edison και Motor Oil Hellas, ΔΕΗ) εντούτοις υπάρχει η δυνατότητα για επιπλέον αλλαγές. Πληροφορίες θέλουν να υπάρχει σχετική κινητικότητα, ωστόσο, οι όποιες αλλαγές θα γίνουν με αυστηρούς όρους και θα πρέπει να εγκριθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, με γνώμονα την επιτυχία και το καλύτερο δυνατό ανταγωνιστικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού. Η ευόδωση των διεργασιών και των συζητήσεων που κυοφορούνται παράλληλα με τον διαγωνισμό θα εξαρτηθεί από τα θέλω αλλά και τις στρατηγικές στοχεύσεις των παικτών της ελληνικής ενεργειακής αγοράς. Για παράδειγμα, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή είναι και θα είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές φυσικού αερίου, δηλαδή επιδιώκουν μέσα από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ να μειώσουν τα δικά τους κόστη προμήθειας φυσικού αερίου ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά ηλεκτρισμού.

Ταυτόχρονα όμως με την απόκτηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια της ενέργειας (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) αναμένεται να αποκτήσουν σαφές προβάδισμα, εξαιτίας της μεγάλης προίκας της εταιρείας με το ευρύτατο πελατολόγιο της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας. Άλλωστε στον τομέα της εμπορίας το κυριότερο asset που εποφθαλμιούν όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά είναι το μεγαλύτερο πελατολόγιο συνολικά στον ενεργειακό κλάδο, πίσω μόνο από τη ΔΕΗ: η Αέριον έχει πάνω από 300 χιλιάδες ενεργούς πελάτες που εν δυνάμει αποτελούν target group και για άλλες υπηρεσίες (ρεύμα, εξοικονόμηση ενέργειας, παροχή άλλων υπηρεσιών κ.λπ.).

Ο διαγωνισμός, πάντως, έχει σαφείς ιδιαιτερότητες, όπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι ο όμιλος ΕΛΠΕ εμφανίζεται ταυτόχρονα ως πωλητής (του μεριδίου 35% που κατέχει σε περίπτωση που δεν πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό) αλλά και ως αγοραστής από κοινού με την Edison, χωρίς να αποκλείεται να συναφθεί και άλλη συμμαχία. Σχετικές πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί διερευνητικών επαφών δεν έχουν διαψευσθεί. Μια ακόμη πτυχή του διαγωνισμού είναι η συμμετοχή της Mytilineos, η οποία κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Σε περίπτωση που η Mytilineos καταθέσει τη μεγαλύτερη προσφορά τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητηθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να παραχωρήσει ο πλειοδότης μερίδιο αγοράς σε τρίτους για να αποφευχθεί η δημιουργία ενός νέου δεσπόζοντος παίκτη.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, εξελίξεις γύρω από τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τη πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, με τον ορισμό της ημερομηνίας για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών αναμένονται το φθινόπωρο, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της πώλησης τις αρχές του 2021.

Υποδομές

Νωρίτερα, πιθανότατα εντός του 2020, θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, στον οποίο έχουν προκριθεί ως επιλέξιμοι πλειοδότες για τη φάση των δεσμευτικών προσφορών έξι εταιρείες. Εδώ η λίστα των μνηστήρων είναι πιο περιορισμένη και εξαντλείται σε funds που πιθανόν να προσβλέπουν στα έσοδα της διανομής αερίου με μια καλή σταθερή απόδοση, αλλά και σε διεθνείς εταιρείες διαχείρισης δικτύων, που θέλουν να αξιοποιήσουν τη δυναμική ανάπτυξης και νέων επενδύσεων που εμφανίζει το ελληνικό δίκτυο διανομής. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ιταλική Ιtalgas, την τσεχική EPH, την αυστραλιανή First State Investments, το αμερικανικό fund KKR, το αυστραλιανό fund Macquarie και το κινεζικό private equity fund SinoCEEF. Σε αντίθεση με τον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, δεν επιτρέπεται σε αυτήν τη φάση η δημιουργία κοινοπραξιών μεταξύ των συμμετεχόντων, παρά μόνο με τρίτες εταιρείες που δεν συμμετείχαν στη φάση της εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος. 

(από capital.gr)